Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVE VIŠE PIJANIH ZA VOLANOM Strani vozači krše propise skoro kao domaći

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Na području Gradiške i Srpca tokom ove godine iz saobraćaja je isključeno približno 600 vozača, od kojih 374 zbog vožnje pod uticajem alkohola, a 157 zbog upravljanja vozilom bez vozačkog ispita, saopšteno je na konferenciji za medije u Policijskoj upravi Gradiška.

Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije, naglašava da je u navedenom periodu evidentirano 5.700 prekršaja iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju. Na adrese neodgovornih vozača upućeni su prekršajni nalozi te drugi vidovi sankcija u cilju podizanja bezbjednosti na viši nivo.

U istom periodu na cestama u okolini Gradiške i susjednih opština kažnjeno je 380 vozača sa inostranim registarskim oznakama kontrolisanim u akciji „Stars“, koji su se takođe uklopili u sivilo domaćih učesnika u saobraćaju.

– Bedzjednost u saobraćaju za nas je jedan od primarnih zadataka. Tokom ljeta na području Gradiške drastično je povećan broj vozila u tranzitu. Na cestama je povećano kretanje poljoprivrednih i građevinskih mašina, traktora, teretnih vozila i drugih učesnika u saobraćaju. Neophodan je veliki oprez, posebno na magistralnim putevima prema Banjaluci, Srpcu i Kozarskoj Dubici, gdje naše patrole konstantno prate saobraćajne tokove i preduzimaju rigorozne mjere za svaki vid nepoštovanja saobraćajnih propisa – kazao je Trifković.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Bojan Škorić i Dejan Trifković

U policijskom fokusu su, naglašava Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška, vikendi tokom kojih se dešava najviše saobraćajnih udesa sa poginulim i povrijeđenim osobama.

– U prvih šest mjeseci tekuće godine, na gradiškom području poginulo je četvoro putnika, a prošle godine u istom periodu stradala je jedna osoba. Za nas nije utjeha podatak da je znatno smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim osobama, što je takođe sastavni dio policijskog izvještaja nego je alarmantna činjenica da među poginulima i teško povrijeđenima na cestama ubjedljivu većinu čini omladina – kazao je Škorić navodeći srbački kanal od Laktaša do Bajinaca kao veoma rizičnu dionicu na kojoj je neophodan krajnjih oprez i strogo pridržavanje ograničenja brzine.

On je rekao da će zbog povećane frekvencije vozila u periodu godišnjih odmora policija pojačati kontrolu u cilju podizanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju na znatno viši nivo od sadašnjeg.

– Na zoni djelovanja Policijske uprave Gradiška do kraja jula i u augustu pojačaćemo kontrolu u saobraćaju, s akcentom na prisustvo alkoholisanosti vozača te kontrolu brzine kretanja vozila – kazao je Bojan Škorić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Najodgovorniji policijski službenik u Gradiški takođe je  na konferenciji za medije istakao da je na nedavnom sastanku s rukovodiocima svih organizacionih jedinica, analizirano stanje bezbjednosti u proteklih šest mjeseci i utvrđeni prioriteti rada do kraja godine.

– U našem fokusu će biti saobraćaj, suzbijanje privrednog kriminaliteta, neovlašćene proizvodnje i prometa droge, a maksimalnu pažnju posvetićemo rasvjetljavanju teških krivičnih djela – rekao je Bojan Škorić, načelnik Polijske uprave Gradiška.

Kradu bicikla

Na području Gradiške i Srpca evidentiran je porast krađe i nasilja. Najčešća meta kradljivaca su bicikla ispred trgovačkih centara, a najveći porast nasilja je u porodicama gdje se ukućani sukobljavaju zbog različitih nesporazuma i neslaganja.

Kazne za vlasnike pasa

Policija u Gradiški upozorila je ovdašnju javnost da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, kojim  je kao prekršaj definisao držanje životinja bez nadzora. Vlasnici pasa upozoreni su da koriste povodac za ove životinje na javnim površinama i korpu na njuškama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO