Društvo

SVE VIŠE STARIMO Za zamjenu generacije Republici Srpskoj godišnje NEDOSTAJE 7.000 BEBA

Za zamjenu generacije u Republici Srpskoj godišnje nedostaje oko 7.000 djece. Istovremeno, sve više starimo i u prosjeku smo stari 43 godine, dok je mladih do 14 godina starosti 13,4 odsto, a starijih od 65 godina ima 19,5 odsto u ukupnoj populaciji.

SVE VIŠE STARIMO Za zamjenu generacije Republici Srpskoj godišnje NEDOSTAJE 7.000 BEBA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo su samo neki od trenutnih pokazatelja trenutnog demografskog stanja u Republici Srpskoj. Profesor Draško Marinković predstavio je danas dokumet „Demografski razvoj i populacione mjere“ široj javnosti u zgradi Vlade RS, a prezentaciji je prisustvovao premijer RS i većina ministara.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predstavljanju dokumenta prethodio je spot Ministarstva porodice, omladine i sporta kojim je, kako je rekla ministarka Sonja Davidović, najavljena kampanja o brizi za porodicu.

Profesor Marinković ponovio je da je veoma bitno da je u posljednjih osam godina zaustavljen pad rađanja i da je prošle godine rođeno 230 beba više nego godinu prije. On je rekao da su stručnjaci koji su izrađivali ovaj dokument prepoznali mnoštvo mjera Vlade RS i lokalnih zajednica na poboljšanju nataliteta.

Pročitajte još

Međutim, po njegovim riječima, potrebno je ove mjere sistematizovati i dograditi. Tako je tim stručnjaka, na osnovu anketa među porodiljama i majkama do 50 godina starosti, predložio da se mjere razdvoje na materijalne i nematerijalne. Materijalane su uglavnom već postojeće koje se izdvajaju, a neke bi trebalo promjeniti ili drugačije raspoređivati.

Marinković izdvaja posebno nematerijalna davanja, jer su to majke prepoznale kao problem zbog čega se ne odlučuju za više od jednog ili dvoje djece. Tako majke traže sigurnost na poslu, fleksibilnije radno vrijeme za zaposlene koji imaju djecu do tri godine starosti, pojačanu kontrolu inspekcija nad poslodavcima, zatim usklađivanje radnog vremena vrtića sa radnim vremenom roditelja, te uvođenje produženog boravka za djecu do četvrtog razreda.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer RS Radovan Višković ponovio je da Vlada izdvaja 1,5 odsto iz budžeta za podsticaj nataliteta. Najavio je da će se sinhronizovati mjere sa lokalnim zajednicama, neke će biti promjenjene, a biće uvedene i nove.

Neke mjere smo već predložili, kao što su plaćanje porodiljskog odsustva porodiljama i materinski dodatak za nezaposlene majke bez vremenskog ograničenja – rekao je Višković.

On je dodao i da se Vlada mora odlučiti šta joj je cilj – podsticaj prvog ili trećeg djeteta.