Svijet

SVE VIŠE ZARAŽENIH Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom

Portugalski zdravstveni sistem je pod rastućim pritiskom zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih virusom korona, nakon što je u posljednja 24 časa registrovano 10.947 novih slučajeva, dok je 166 osoba umrlo.

SVE VIŠE ZARAŽENIH Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da zdravstveni sistem Portugalije može da primi maksimalno 672 pacijenta na odjeljenjima intenzivne njege, a trenutno ih je 638.

Udruženje bolničkih administratora Portugalije saopštilo je da će broj pacijenata zaraženih virusom korona i kojima treba bolničko liječenje dramatično porasti u narednih sedam dana.

Pročitajte još

List Observador objavio je da su tri velike bolnice u Lisabonu saopštile da svaka na odjeljenjima intenzivne njege ima po još tri kreveta za pacijente zaražene virusom korona.

Mediji objavljuju fotogradije na kojima se vide ambulantna kola i pacijenti kako čekaju ispred bolnica u Lisabonu i drugim mjestima da se oslobode kreveti.

– Imam informaciju da je pacijent umro u ambulantnim kolima – rekao je Haime Soareš, šef portugalskog udruženja vatrogasaca, agenciji Lusa i dodao da bolnicama polako nestaju i nosila.

U gradu Porto, drugom po veličini u Portugaliji, bolnica Sao Žoao već je počela da prima pacijente iz Lisabona i drugih mjesta.

U Portugaliji je do sada zaraženo 539.416 ljudi, a ukupno je umrlo 8.709. Broj infekcija na 100.000 ljudi u proteklih 14 dana je 901, što je skoro dvostruko više nego u susjednoj ŠPaniji, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prihvati notifikacije