Sport

Svečano otvorene 32. Olimpijske igre u Tokiju

Svečanom Cerememonijom na Nacionalnom stadionu u Tokiju danas su svečano otvorene 32. Olimpijske igre u Tokiju, a svečano ih je otvorio japanski car Naruhito.

Svečano otvorene 32. Olimpijske igre u Tokiju
FOTO: JOE GIDDENS/EPA

Prethodno se obratio Predsjednik Olimpijskog komiteta Tomas Bah.

– Danas je trenutak radosti, nismo ga ovako zamišljali ali njegujmo ovaj trenutak. Ovo je snaga ujedinjena sporta, to daje nadu u naše putovanje zajedno. Ovdje možemo biti samo zbog vas, naših milostivih Japanaca kojima želimo izraziti veliko poštovanje. Organizacioni odbor i japanske vlasti su uradili izvanredne stvari i zato smo danas ovdje, želimo svijet kroz sport učiniti boljim – rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komitea Tomas Bah.

Prisutnima se obratila i predsjednica Organizacionog odbora Seiko Hašimoto

– U prisustvu njegovog visočanstva drago mi je što vas mogu pozdraviti. Predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu želim dobrodošlicu, članovima MOK-a, gostima i medijima, takođe. Svima želim dobrodošlicu u Japan i dobrodošlicu u Tokio. Sve vas pozdravljam iz dubine duše, nada je jednu po jednu povezala mnoge ruke i sada smo u poziciji da slavimo ovaj dan. Nakon više od pola vijeka Olimpijske igre se vraćaju u Tokio i one će biti dio naše istorije – rekla je Seiko Hašimoto predsjednica Organizacionog odbora Olimpijskih igara.

Na takmičenju se očekuje učešće oko 11.000 sportista, od čega 86 iz Srbije u čak 16 različitih disciplina. BiH će na najvećoj sportskoj smotri imati sedam predstavnika u džudou, atletici, plivanju i streljaštvu.

Zastavu na otvaranju igara za Srbiju su nosili vaterpolista Filip Filipović i košarkašica Sonja Vasić. Za BiH ovu čast imali su atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa. Takmičenje će trajati do 8. avgusta.

15:32 Izlaskom Japana završen je svečani defile učesnika na Olimpijskim igrama u Tokiju

15:14 Larisa Cerić i Amel Tuka iznijeli su zastavu Bosne i Hrecegovine. Drugi predstavnik Atletike je Mesud Pezer, Tu su još plivači Emir Muratović i Lana Pudar, Tatjana Đekanović koja se bavi streljaštvom te tekvandoista Nedžad Husić.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOOT
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOOT

14:37 Srbija izašla kao 96. reprezentacija, Filip Filipović i Sonja Vasić nosili zastave Srbije. Novak Đoković ipak nije bio u grupi sportista koji su izašli na ceremoniju.

Olimpijski tim Srbije činiće 86 sportista:

Plivanje (7): Čaba Silađi, Velimir Stjepanović, Vuk Čelić, Anja Crevar, Andrej Barna, Uroš Nkolić i Nikola Aćin.

Tenis (5): Novak Đoković, Miomir Kecmanović, Nina Stojanović, Ivana Jorović i Aleksandra Krunić.

Atletika (5): Ivana Španović, Armin Sinančević, Asmir Kolašinac, Dragana Tomašević, Marija Vučenović.

Džudo (5): Aleksandar Kukolj, Nemanja Majdov, Anja Obradović, Marica Perišić i Milica Nikolić.

Karate (1): Jovana Perković.

Rvanje (4): Mihail Kajala, Zurab Datunašvili, Mate Nemeš, Stevan Andrija Micić.

Tekvondo (2): Milica Mandić, Tijana Bogdanović.

Boks (1): Nina Radovanović.

Streljaštvo (7): Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Jasmina Milovanović, Milenko Sebić.

Kajak (3): Strahinja Stefanović, Milica Novaković, Bojan Zdelar.

Veslanje (3): Miloš Vasić, Martin Mačković, Jovana Arsić.

Basket 3×3: Muška 3×3 ekipa.

Vaterpolo: Muška vaterpolo reprezentacija.

Odbojka: Ženska odbojkaška reprezentacija.

Košarka: Ženska košarkaška reprezentacija.

Stoni tenis: Muška stonoteniska ekipa.

14:29 Šarolikost boja na Olimpijskim igrama. Kostimi su zaista interesantni, a timovi su na otvaranju u redukovanim sastavima zbog korona virusa

13:38 Počinje defile sportista, Grčka prva izlazi, a prvi put na Olimpijskim igrama zbog ridne ravnopravnosti dvoje takmičara nose zastave zemalja učesnika, redom idu reprezentacija izbjeglica, Island, Irska….

13:23 Minut ćutanja za sve koji više nisu sa nama

13:17 Car Japana Naruhito i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah ušli na stadion. Nakon toga i zastava Japana unesena je na stadion.

13:07 Kao i na svakim Olimpijskim igrama, i u Tokiju audio-vizuelni, svjetslonski i scenski spektakl označio je početak ceremonije. Plesači koriste komade plastičnog užeta koji predstavlja rad srca, i asocira na živce, krvotok prenoseći mrežu osjećaja. Kroz cijeli program proveja fizička distanca koja obilježava Olimpijske igre.

12:55 Srpski olimpijci su na prethodnoj olimpijadi važili za jednu od najbolje obučenih reprezentacija. Ove godine, njihova odora će takođe biti jedna od onih koja će sigurno izazvati brojne pozitivne komentare.

Takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju održavaće se na 41 sportskom borilištu što je najveći broj u istoriji do sada.

Prihvati notifikacije