Društvo

ŠVERC ŠUMOM I RAD NA CRNO Ministar zna koliko radnika nosi jednu dasku

“Šume RS” imaju potpisane ugovore o isporuci trupaca i drugih drvnih sortimenata sa ukupno 305 preduzeća, navodnih drvoprerađivača, a među njima su i brojne firme sa samo jednim zaposlenim radnikom.

ŠVERC ŠUMOM I RAD NA CRNO Ministar zna koliko radnika nosi jednu dasku
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

To nije realno, ne može ni u pilani raditi samo jedan čovjek, moraju biti bar dvojica radnika, da bi nosili jednu dasku – rekao je nedavno Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pašalić je najavio da će od Nove godine na snagu stupiti nova uredba, kojom će biti propisano da  firma, da bi sklopila ugovor sa “Šumama RS” o isporuci drvnih sortimenata, mora imati najmanje 5  radnika. Ko ne ispuni taj uslov neće dobiti trupce.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ovo je prilika da oni prijave radnike, koji su već angažovani, ili da prime nove radnike ako ih nemaju dovoljno – rekao je Pašalić.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je cilj nove uredbe da se spriječi preprodaja trupaca i rad na crno.

– Na osnovu stručnih analiza zaključeno je da ni najjednostavniji proizvodni proces prerade drveta, kao što je  proizvodnja rezane građe, nije moguće efikasno organizovati bez 5 radnika. Na osnovu ovoga pretpostavljeno je da se firme koje imaju manji broj radnika ne bave preradom drveta, nego da preprodaju trupce ili da imaju neprijavljene radnike – poručio je portparol Ministarstva Aleksandar Macanović.

Pročitajte još

Poznavaoci prilika, međutim, tvrde da je odavno poznato da sa “Šumama RS” sarađuju brojne fiktivne firme, u kojima se “prerada drveta” svodi na proces: “kupi jeftino, pa prodaj skupo”.  Takođe, poznato je da je, pogotovo u nerazvijenim opštinama bogatim šumom, u pilanama većina radika neprijavljena.

Na pitanje Srpskainfo o tome da li se i zbog čega drvoprerađivačima koji krše zakon do sada gledalo kroz prste, iz Ministarstva nismo dobili odgovor.