Biznis

SVESTRANI BOGATAŠ Bil Gejts vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u SAD

Bil Gejts, suosnivač kompanije Majkrosoft i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, je vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama.

SVESTRANI BOGATAŠ Bil Gejts vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u SAD
FOTO: OLIVIER CHASSIGNOLE / POOL/EPA

List Lend Report je objavio da je u njegovom vlasništvu 242.000 hektara zemljišta koje se nalazi u 18 saveznih država, prenosi Klix. Ovaj milijarder, čije je bogatstvo magazin Forbes procijenio na 121 milijardu dolara, u Louisiani ima 69.071 hektar zemljišta, u Arkansasu 47.927 hektara i Nebraski 20.588 hektara.

U Arizoni, ima 27.750 hektara zemljišta na kojem nastaje novo predgrađe.

Prema Lend Reportu, Gejtes vlasništvo nad zemljištem ostvaruje preko kompanije Keskejd Investments, koju koristi za investiranje u kompaniju za sigurnost hrane Ekolab, internetsku stranicu Vrum za prodaju i kupovinu polovnih automobila i nacionalnu željeznicu Kanade.

Mnogima je iznenađujuće da je Gejtes vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta, ali ovo nije prvi put da se okušao u ovoj djelatnosti. On i njegova supruga su 2008. godine najavili da će osigurati 306 miliona dolara bespovratnog novca za promociju održive poljoprivrede velikog prinosa među poljoprivrednicima subsaharske Afrike i Južne Azije.

Njihova fondacija je uložila u razvoj i širenje “super usjeva” otpornih na klimatske promjene i u uzgajanje krava u cilju da se ostvare veći prinosi. Da bi ostvarili ciljeve u poljoprivredi formirali su i neprofitnu organizaciju Gejtes Ajdž Uan.

Još nije u potpunosti poznato za šta Gejtes koristi svoje poljoprivredno zemljište i da li se ono koristi za konzervaciju.

Prihvati notifikacije