Svijet

SVI MORAJU BITI OPREZNI Ciodras upozorio da ne smije biti opuštanja u borbi sa koronom

Glavni savjetnik grčke administracije u borbi protiv pandemije virusa korona profesor Sotiris Ciodras upozorio je da ne smije biti opuštanja nakon što je danas registrovan najveći broj zaraženih u proteklih nekoliko sedmica.

SVI MORAJU BITI OPREZNI Ciodras upozorio da ne smije biti opuštanja u borbi sa koronom
FOTO: KOSTAS TSIRONIS / EPA

Profesor Ciodras koji je održao prvu konferenciju za štampu nakon više od dva mjeseca, naglasio je da nema pritiska na javni zdravstveni sistem, ali je upozorio da bi situacija, bez odgovarajućih mjera opreza mogla izmaći kontroli.

-Mora postojati veliki oprez od mogućeg povećanja broja zaraženih i situacija vrlo brzo može izmaći kontroli. Neophodno je da svi budemo oprezni i pažljivi – naglasio je on.

Prema njegovim riječima, bilo je nekoliko klastera, u postrojenju za preradu mesa i sa dvije svadbe.

On je naglasio da je u proteklih par mjeseci došlo do jasne promjene i da virus sada utiče na mlađe osobe.

Grčke vlasti registrovale su 121 novi slučaj virusa korone nakon stabilnog rasta u proteklih deset dana. Ovo je najveći dnevni rast zaraženih od 22. aprila.

U Grčkoj je do sada virusom korona zaraženo 4.855 osoba. Umrlo je 209 osoba.

Grčka je uvela stroge mjere blokade sredinom marta kada je pandemija uzimala maha u brojnim evropskim državama. Nedavni rast broja zaraženih doveo je do toga da vlasti ponovo uvedu neke mjere poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru.