Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVI OSIM BRENE Ove zvijezde su pjevale o Titu, a danas se toga stide

Zabava
Autor:

Foto: YouTube/Printscreen

Pjevati Titu i o Titu u bivšoj je Jugi bilo sasvim normalno, poželjno i prihvatljivo. Najveće jugoslovenske zvijezde posvetile su pokoji stih Maršalu, a neki od njih danas se uopšte ne žele sjećati toga.

Mnoge je iznenadilo kada je Đorđe Balašević na koncertu u Splitu 2018. godine odbio zapjevati svoj hit “Računajte na nas” i djeci koja su tražila tu pjesmu rekao da Jugoslavija nije valjala “jer da jeste, ne bi se onako krvavo raspala”. Balašević je o Titu i velikom jugoslovenstvu napisao i otpjevao “Računajte na nas” i “Triput sam vidio Tita”, ali danas ne izvodi nijednu od tih pjesama.

“Računajte na nas” s Balaševićem i Čolićem jednom prilikom pjevala je i Meri Cetinić. Korčulanka danas ima potpuno drugačije stavove, ali ne treba zaboraviti da je otpjevala i “Poziv na borbu”.

Tita je, barem u pjesmi, volio i Zdravko Čolić, koji je (osim s Balaševićem i Cetinić) otpjevao i “Druže Tito mi ti se kunemo”, pjesmu koju je komponovao Đorđe Novković.

Pjesma se prvi put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodata je u više od 300 hiljada primjeraka.

I Neda Ukraden je u svojim pjesmama voljela Maršala. Snimila je čak dvije pjesme – “Ide Tito” i “Drugarice posadimo cvijeće” koje je izvela sa sarajevskim bendom “Kamen na Kamen”.

“Teška industrija” snimila je sad već zaboravljenu “Pjesmu o Titu” sa stihovima “o svoj ljubavi pod suncem koja je za Tita, Tita i samo Tita”.

Zlatko Pejaković u svojoj se pjesmi baš potrudio voljeti Maršala. Stihovi koje odavno nije pjevao glase:

– Tito je rekao davno, fabrike dajmo radnicima, naš je rat tek završio slavno, al’ pred nama još borbe sad ima.”

Bilo je tu još more pjesama o voljenom ili “voljenom” Titu, a jedna od rijetkih koja ne krije da ga i danas voli je Lepa Brena, koja se još izjašnjava kao Jugoslovenka.

(Index)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO