Društvo

SVI SE PRIDRŽAVALI ZAŠTITNIH MJERA Juče nije bilo kažnjenih preduzetnika u Srpskoj

Tokom jučerašnjeg dana inspektori su u Srpskoj kontrolisali 213 privrednih subjekata, u pogledu pridržavanja zaštitnih mjera korišćenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, i ni kod jednog nisu utvrđene nepravilnosti.

SVI SE PRIDRŽAVALI ZAŠTITNIH MJERA Juče nije bilo kažnjenih preduzetnika u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Privredni subjekti su na obostrano zadovoljstvo pokazali odgovornost, spremnost za saradnju i prihvatanje svih preporuka i uputstava zdravstvenih stručnjaka o mjerema kojih se trebaju pridržavati, s ciljem nesmetanog rada i suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona – saopštili su iz Inspektorata RS.

Republički inspektori su od početka ublažavanja mjera radi pokretanja privrede, obavili 563 kontrole čiji predmet je bilo poštivanje mjera propisanih Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U svega devet slučajeva utvrđena su odstupanja, zbog čega su preduzete sankcije prema tim subjektima.

U skladu sa procedurom ublažavanja mjera, od ponedjeljka 11. maja, očekuje se početak rada i pojedinih ugostiteljskih i sličnih objekata u nešto izmijenjenom obliku, te je od velikog značaja da i ovi subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto. Navedeno je važno ne samo u cilju zaštitet korisnika usluga, veći i radi zaštite samih radnika, gdje će naša lična odgovornost biti najbolja preventivna mjera.

– Pozivamo sve subjekte koji se pripremaju za početak rada od ponedjeljka da svoj rad organizuju u skladu sa Uputstava o mjerama koje trebaju provoditi poslovni subjekti u različitim djelatnostima kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje virusa SARS-CoV-2, a koja je pripremio IJZ RS. Nadležne inspekcije, kako republičke, tako i gradske i opštinske, nastaviće sa pojačanim kontrolama i narednih dana, te poslovni subjekti posjetu inspektora mogu očekivati u svakom trenutku – poručuju iz Inspektorata RS.