Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVJEDOCI ĆUTE, MAFIJA NE PRAŠTA Ubistvo sarajevskih policajaca tri mjeseca kasnije pod VELOM TAJNI

Hronika
Autor:

Foto: Klix.ba/Arhiva/RAS Srbija

Surova likvidacija sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i dalje je prekrivena velom tajne. Ističe i treći mjesec od ubistava, a istraga i tragovi kojima raspolažu sarajevski tužioci nisu ni blizu da se ovaj mučni slučaj rasvijetli.

Ambijent u kojem istražioci rade je narušen.

Kako je za Avaz otkrio dobro obaviješteni izvor koji je direktno uključen u istragu, među očevicima i svjedocima vlada veliki strah, a informacije koje daju su minimalne.

Čak i svjedoci koji bi dobili imunitet te bi ušli u program zaštite ne žele dati izjavu, jer znaju da bi zbog toga mogli biti ubijeni. Ti potencijalni svjedoci i sami su umiješani u brojna krivična djela i svjesni su da bi ih odavanje bilo kakve informacije o ubicama poslalo pravo u grob.

– Ljudi se boje, niko ništa ne smije reći – tvrdi dobro upućen izvor.

Tužioci za sada automafijaše Srećka Trifkovića i Miloša Obradova sumnjiče da se mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, ali oni, prema informacijama Avaza, nisu direktni izvršioci. Barem za sada ne postoji tragovi koji bi to potvrdili.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, tužioci ne raspolažu ni dokazima kojima se potvrđuje da su pritvoreni Trifković i Obradov kobnog dana bili na mjestu ubistva.

Foto: Facebook/Crna hronika BiH

Oni su otkriveni preko prisluškivanih razgovora, ali snimci izuzeti s videonadzora ne mogu potvrditi jesu li oni zaista i učestvovali u pokušaju krađe “golfa 6”, koja je prethodila likvidaciji policajaca.

Na osnovu snimka videonadzora, koji je vrlo lošeg kvaliteta, istražioci za sada samo znaju da su se ubice dovezle “seat leonom”. Osim toga, nije utvrđeno ni ko je bio za volanom “seata” niti ko je u policajce pucao iz automatske puške. Vještak iz Slovenije utvrdio je da je moguće da je u ovom vozilu tri dana prije ubistva bio Obradov, ali nema snimka koji može potvrditi da je 26. oktobra bio na mjestu zločina.

Do sada nepoznat detalj iz ove istrage otkrio je juče izvor Avaza, koji tvrdi da je snimak ubistva postojao, a da ga je zabilježila kamera “Moje TV”, odnosno “BH Telecoma”. Radi se o kameri koja pokriva veliki prostor na Alipašinom Polju, pa i dionicu gdje se ubistvo dogodilo.

Problem je što su se istražioci kasno sjetili da pregledaju tu kameru. Memorija kamere, naime, puni se sedam dana, nakon čega se automatski briše. Time je ovaj materijal, koji bi bio dragocjen za istragu, nepovratno izgubljen.

Izvori Avaza kažu da se s velikom sigurnošću može jedino reći da su u pitanju profesionalne ubice, koje su nakon likvidacije napustile Kanton Sarajevo i uputili se u Istočno Sarajevo, nakon čega im se gubi svaki trag.

Mrtav ugao

To potvrđuje i mali broj dokaza nađen na licu mjesta, poput samo jedne čahura, iako je pucano iz automatske puške. Ni otisci prstiju s “golfa 6” ne pokazuju da je iko drugi, osim vlasnika, koristio vozilo, jer su automafijaši najvjerovatnije koristili rukavice.

Istražiocima pravi problem i to što u ovom dijelu naselja nema videonadzora, te su automafijaši, ustvari, iskoristili mrtvi ugao da pokušaju pljačku “golfa 6”. Takođe, istragom je isključena varijanta da je riječ o sačekuši, jer je utvrđeno da je “seat” bio u pokretu kada je pucano na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović, da su preciznim hicima usmrćeni i da je ubica najvjerovatnije osoba s vojnim ili policijskim iskustvom.

Nemaju opremu da otkriju počinioce

Istražiocima i tužiocima predstavlja problem i to što BiH nema forenzički centar koji bi mogao vještačiti pronađene predmete i raditi na ovako ozbiljnim predmetima.

I vještačenja mobilnih telefona u FUP-u traju mnogo duže. Problem je i što policija u BiH koristi metode o antropološkim poređenjima, koja su stara i po 30 godina. To je jedan od razloga što istraga duže traje, jer se oduzeti predmeti šalju na vještačenja u Sloveniju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO