Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Svjedok odbrane na suđenju ŽENI MONSTRUMU: “Nemoguće da je na straže išla, bila je iscrpljena”

Hronika
Autor:

Foto: Tužilaštvo BiH/Arhivska fotografija

U nastavku suđenja Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, prvi svjedok odbrane Asim Smajlović izjavio je da je optužena živjela s njim i njegovom porodicom u kući u Cerskoj i da 1992. godine nije išla na straže.

Smajlović je rekao da poznaje optuženu Veseli iz školskih dana, a da ju je u ratu vidio početkom jula 1992. godine, kada je došla u Cersku da traži oca.

– Od tada je živjela u kući sa mnom i mojom porodicom. Noge su joj otečene bile, jedna zamotana, ni s mojom djecom se nije mogla igrati, iscrpljena je bila. Nemoguće da je na straže išla, mogla je samo ići skupljati hranu s mojom ženom – ispričao je Smajlović.

Svjedok je naglasio da Veselijeva nije ni došla u uniformi niti ju je poslije imala, kao ni oružje, prenosi Birn.

U oktobru 1992. Smajlović je, kako se prisjetio, napustio Cersku, a kada se vratio na kraju godine, supruga mu je rekla da je Veselijeva “otišla u inostranstvo”.

Na ovom ročištu odbrana Halilovića uložila je set materijalnih dokaza koji se odnose na zaštićenog svjedoka. Na neke od dokaza tužilac Miroslav Janjić imao je prigovore o zakonitosti i relevantnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO