Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Svjetska zdravstvena organizacija podigla RIZIK OD KORONA VIRUSA na VEOMA VISOK NIVO

Svijet
Autor:

Foto: Mauricio Dueñas Castañeda/EPA

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podigla je danas nivo opasnosti od korona virusa, odnosno kako mu je zvaničan naziv Kovid-19, sa “visokog” na “veoma visoki”.

SZO je, između ostalog, pozvala ljude da uopšte ne putuju ukoliko imaju temperaturu ili kašalj, a generalni direktor Tedros Adanom Gebrejsus pojasnio je da je “veoma visok” najviši mogući nivo procene rizika.

– Naši epidemiolozi prate situaciju neprestano. Sada smo povećali našu procenu rizika od širenja i rizika od posljedica Kovid-19 na veoma visoku na globalnom nivou – rekao je Gebrejsus.

Kako je istakao Majkl Rajan, izvršni direktor SZO, cilj nije unošenje panike među ljudima.

– Samo želimo vladama zemalja da skrenemo pažnju na realnost sa kojom se suočavamo. Situacija je ozubiljna, ali širenje virusa i dalje može da se obuzda – istakao je Rajan.

Kako su istakli iz SZO, u poslednja 24 sata prvi slučajevi korona virusa zabilježeni su u Danskoj, Estoniji, Litvaniji, Holansiji i Nigeriji.

SZO je posebno zabrinuta zbog širenja virusa na afrički kontinent, ali i činjenice da su 24 nova slučaja “izvezena” iz Italije u 14 drugih zemalja, dok se bilježi 97 novih pacijenata u 11 zemalja koji su na neki način bili povezani sa Iranom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO