Društvo

SVJETSKI DAN ČIŠĆENJA Samo devet odsto plastike može biti reciklirano

Povodom 18. septembra - Svjetskog dana čišćenja danas je počela kampanja "Plastična operacija" koja ima za cilj skrenuti pažnju na prekomjernu upotrebu plastike u svakodnevnom životu, od čije ukupne proizvodnje samo devet odsto može biti reciklirano, saopšteno je iz Razvojnog programa UN (UNDP).

SVJETSKI DAN ČIŠĆENJA Samo devet odsto plastike može biti reciklirano
FOTO: SRNA

Kampanja kroz tri fotografije priča o gorućim problemima zagađenja okoline i prekomjernoj upotrebi plastike i vode u modernom svijetu, te poziva sve da preduzmu akcije kojima će se ovi problemi riješiti.

– Možda je teško zamisliti život bez jednokratne plastike, ali sjetimo se da donedavno ona nije ni postojala. Mijenjanjem navika i smanjenjem upotrebe jednokratne plastike štitimo i sebe i planetu. Vrijeme je za plastičnu operaciju – istaknuto je u saopštenju.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera izrazila je zadovoljstvo što sve više ljudi, naročito mladih, širom BiH pokreće i uključuje se u brojne akcije za očuvanje prirode i životne sredine.

– “Plastična operacija” nas jasno upozorava na posljedice ignorisanja problema i postupke kojima utičemo na živote svih nas. Ne postoji “planeta b” i zato skupa sa brojnim domaćim i stranim partnerima predano radimo i podržavamo inicijative koje smanjuju zagađenje i klimatske promjene – naglasila je Nedera.

Autor projekta Aida Redžepagić izjavila je da je željala da napravi seriju fotografija koje će biti vizualno lijepe i privući pažnju mladih o temi koja je jako važna za sve.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ona je dodala da nijedan komad plastike korišten za kampanju nije kupljen, već da su mjesec dana skupljali već iskorištenu i odbačenu.

Projekat je realizovan uz podršku UNDP-a u BiH, a podržali su ga gradovi Bijeljina i Doboj, te opštine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Kakanj.

Jednokratna plastična pakovanja se uglavnom prave od naftnih derivata koji zagrijavanjem otpuštaju štetne hemikalije, a ujedno su i veliko leglo bakterija.

Prihvati notifikacije