Društvo

SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI Šeranić: Uložiti napore za dalji razvoj transfuzijske službe (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj Zavoda za transfuzijsku medicinu za cjelokupni zdravstveni sistem, jer se nijedan operativni tretman ne može uraditi bez prethodno obezbijeđenih doza krvi, te ukazao na potrebu da se učine napore za dalji razvoj ove službe.

SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI Šeranić: Uložiti napore za dalji razvoj transfuzijske službe (FOTO)
FOTO: MINISTARSTVO.ZDRAVLJA.SRPSKE/INSTAGRAM SCREENSHOT

Šeranić, koji je danas posjetio Zavod povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, izrazio je zadovoljstvo jer je prošle godine za 5.000 doza povećano dobrovoljno davalaštvo krvi u Srpskoj, te da je procenat ljudi koji daruju krv 66 odsto.

On je naveo da to ukazuje na napredak na ovom polju i da je neophodno uložiti napore u dalji razvoj transfuzijske službe u Srpskoj, prije svega u regiji Istočnog Sarajeva.

– Moramo se suočiti i sa određenim izazovima kada je riječ o prikupljanju krvi i pripreme krvi za terapije kod djece koja boluju od hematoonkoloških oboljenja, ali i za kardiohirurgiju koja bi uskoro trebalo da krene sa radom u punom kapacitetu, a gdje su potrebe krvi velike – rekao je Šeranić.

On je rekao da resorno ministarstvo ima dobru saradnju sa Zavodom, te da se zajedničkim naporima trude da unaprijede rad transfuziološke službe, koja osim prikupljanja krvi podrazumijeva i pripremu krvi za različite terapijske i dijagnostičke potrebe savremene medicine.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da je ovaj dan prilika da se svima koji su darovali krv izrazi zahvalnost na njihovoj humanosti i solidarnosti.

– Znamo da su bolnicama širom svijeta svakodnevno potrebne velike količine krvi za liječenje pacijenata, te je ovo prilika i da mladima skrenemo pažnju na značaj obezbjeđivanja adekvatnih rezervi krvi, koje su potrebne za liječenje porodilja, beba, životno ugroženih pacijenata, kao i za liječenje hroničnih pacijenata – rekla je Guzijanova.

Pročitajte još

Ona je napomenula da je dobro organizovana služba za transfuziju značajna za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema, te da svemu tome značajno doprinosi i dobro organizovana mreža za prikupljanje krvi od dobrovoljnih davalaca krvi.

Predstavnik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi grada Banjaluka Vladimir Dabić rekao je da je dobrovoljno davanje krvi human gest kojim se spašavaju ljudski životi, te pozvao građane da se u narednom periodu u što većem broju odazovu i daruju krv.

Šeranić i Guzijanova danas su u Zavodu dali krv i na taj način dali doprinos obilježavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Svjetska zdravstvena organizacija je 14. juni proglasila Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca doktora Karla Landstejnera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

Prihvati notifikacije