Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVJETSKI DAN POTROŠAČA Tegeltija: Od 1.805 prigovora o kršenju prava riješeno 1.600

Društvo
Autor:

Foto: Screenshot Youtube

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske primilo je prošle godine putem udruženja za zaštitu potrošača 1.805 prigovora o kršenju prava potrošača, od čega je 1.600 riješeno pozitivno, 26 negativno, a ostali su u proceduri, izjavila je danas u Sarajevu pomoćnik ministra za trgovinu Srpske Dušanka Tegeltija.

Nakon sjednice Savjeta za zaštitu potrošača BiH koja je održana povodom 15. marta – Svjetskog dana prava potrošača, Tegeltija je istakla da se prava potrošača u Srpskoj najviše krše kod ekonomskih usluga.

– Pokušali smo to riješiti tako da smo u zakonu stavili da je svaki trgovac koji pruža ekonomske usluge dužan da u svom odboru koji rješava prigovore potrošača ima člana koji je iz nekog od 10 registrovanih udruženja za zaštitu potrošača, koliko ih ima u Republici Srpskoj – rekla je Tegeltija novinarima.

Prema njenim riječima, kada se donose odluke o pravima potrošača, trgovac mora imati savjetodavna tijela.

Ona je rekla da je u Srpskoj 2012. godine donesen Zakon o zaštiti potrošača, koji je mijenjan 2014. i 2017. godine.

Tegeltija je naglasila da je ovaj zakon ispunio očekivanja potrošača, jer daje mnogo veća prava nego što je to slučaj u Zakonu o zaštiti potrošača u BiH.

– Zaštita potrošača je u entitetskoj nadležnosti, tako da ćemo raditi na zakonskim i podzakonskim rješenjima, po pitanju ovog zakona. Kao nosilac zaštite potrošača, Ministarstvo ima tijesnu saradnju sa udruženjima za zaštitu potrošača i tržišnom inspekcijom, kao bitnim nosiocem zaštite potrošača – istakla je ona.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu miistara u tehničkom mandatu Mato Franjičević istakao je da je neophodno da se Zakon o zaštiti potrošača u BiH osavremeni, jer je sadašnji donesen 2006. godine i tada je bio jedan od pionirskih koji su se bazirali na evropskoj pravnoj tekoviniu toj oblasti.

– U međuvremenu je došlo do znatnih promjena direktiva i regulativa EU kada je riječ o zaštiti prava potrošača i taj zakon je trenutno zastario, stoga je bitno poraditi na tome da se on aktuelizuje, osavremeni i prilagodi pravnoj tekovini koja se u međuvremenu izmijenila. To je naša zadaća i kao zemlje koja ima ozbiljne aspiracije da bude dio EU – istakao je Franjičević.

S obzirom na to da članovi Savjeta za zaštitu potrošača BiH dolaze iz desetak relevantnih institucija i organizacija u BiH, Franjičević je naglasio da svi zajedno moraju raditi što je moguće više, te voditi računa o interesima građana i zaštiti njihovih prava, odnosno prava potrošača.

Prema njegovim riječima, na jačanju prava potrošača treba konstantno raditi, a prvenstveno potrošače treba informisati i edukovati.

Predstavnik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara Marin Bago rekao je da već sedam godina potrošači u Federaciji BiH /FBiH/ nemaju ista prava kao potrošači u Republici Srpskoj i da je to neprihvatljivo na jedinstvenom ekonomskom prostoru.

– Veliki problem je neinformisanost građana iz razloga što po našim zakonima insituticije koje pružaju usluge su dužne i građane informisati – istakao je Bago, te doda da ni potrošači, kao ni političke strukture još nisu razumjeli društevno-ekonomski model koji je prihvaćen u zemlji prije 30 godina.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO