Biznis

SVJETSKI DUG NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU Institut iz Vašingtona objavio frapantne podatke

Svjetski dug je u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju dostigao najviši nivo u istoriji u trećem kvartalu 2019. godine, od preko 322 odsto svjetskog BDP i nastaviće da raste, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona u izvještaju o svom novom istraživanju.

SVJETSKI DUG NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU Institut iz Vašingtona objavio frapantne podatke
Foto: Profimedia

Ukupan globalni dug popeo se na blizu rekordnih 253 hiljade milijardi (biliona) dolara na kraju septembra, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinansijskih preduzeća. Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svjetski dug je iznosio 250,9 biliona dolara, prenosi CNBC.

Procjenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim finansijskim uslovima kreditiranja, u prvom kvartalu 2020. godine premašiti 257 biliona dolara, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinansijskog sektora – navodi se u izvještaju IIF.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom svijeta privukle su i učinile lakšim zaduživanje preduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posljedicu imalo rast duga.

Što se tiče dugova pojedinačnih država, SAD i Australija su zabilježile u trećem kvartalu istorijski najviše nivoe, navodi se u dokumentu, ali CNBC ne prenosi o kolikim iznosima ili nivoima je riječ.

Sa druge strane, napominje da je, prema izvještaju IIF, rast duga u Kini ponovo krenuo uzlaznom putanjom, preokrenuvši potpuno trend iz prethodnih perioda.

– Nakon značajnog usporavanja 2017/18. godine, tokom velikog pritiska Pekinga za razduživanje, akumulacija duga u Kini ponovo se povećala 2019. godine, naročito u nefinansijskom korporativnom sektoru – piše u istraživanju.

Kineski dug domaćinstava i opšte države, kako se dodaje, sada iznosi rekordnih 55 odsto BDP zemlje, dok ukupan kineski dug dostiže blizu 310 odsto BDP, i jedan je od najvećih među tržištima u usponu, navodi se u izvještaju, a prenosi CNBC.