Sudbine

“Ta reakcija kada je ugledao oca, pa i kamen bi zaplakao” Bolna ispovijest majke Denisa Milovanovića koji se nakon 10 mjeseci probudio iz kome

Denis je imao udes, dobro je, kazao je moj muž i slagao me je, nije mi rekao istinu. Nisam imala mira, pozvala sam Hitnu pomoć u Domu zdravlja u kom radim i koleginica je nakon ćutanja na moje pitanje o sinu rekla: Tanja, ne znam šta da ti kažem, znaš kakve pacijente vozimo za Kragujevac...U glavi hiljadu misli, konfuzija. To je bio prvi šok.

“Ta reakcija kada je ugledao oca, pa i kamen bi zaplakao” Bolna ispovijest majke Denisa Milovanovića koji se nakon 10 mjeseci probudio iz kome
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovako započinje svoju ispovijest Tanja Milovanović, majka momka Denisa Milovanovića (23) koji je prošle godine na Vidovdan sa svojih četoro prijatelja doživeo tešku saobraćajnu nesreću kod sela Kupinovac nedaleko od Svilajnca. Od tog dana traje Denisova borba i borba ljekara i porodice da se njegov život vrati u dane prije jezive nesreće.

Pročitajte još

– Denis je išao sa prijateljima na rođendan u Kupinovac kao i mnogo puta prije toga. Ujutru u pet sati mužu je zazvonio telefon. Zvali su iz policije sa pitanjem da li je to naš auto i ko ga vozi. Moj muž je rekao da ga vozimo svi iz kuće, ali da ga je to veče vozio Denis. Oni su mu tada rekli da je doživeo udes, što je meni moj suprug preneo uz riječi da je on dobro da nije ništa strašno. Nije mi tada rekao istinu jer sam i sama prije toga imala operaciju, nije htio da me brine – kroz suze priča Tanja koja kaže da joj je uvijek najteže da se prisjeća tih trenutaka.

Denisova majka nije mogla da se smiri, pa je pozvala Hitnu pomoć u Domu zdravlja u Svilajacu gdje je inače zaposlena i imala je šta da čuje:

– Tanja, ne znam šta da ti kažem, znaš kakve pacijente vozimo za Kragujevac, rekla mi je koleginica – priča ona i dodaje da u Kragujevcu nisu imali ništa bolje vijesti, te da je šok bio još veći kad su stigli tamo.

Kako navodi, ljekari mu nisu davali šanse da preživi 24 sata, rekli su joj da je neko malo stariji takve povrede bi bile na licu mjesta kobne. Ali Denis je preživio.

– Od tog trenutka je proveo tri mjeseca u Kragujevcu. Bio je u vigilnoj, budnoj komi koja se od obične razlikuje amo po tome što su mu oči otvorene. Nije nas čuo, nije se pomjerao, nije reagovao. Nikakve znake da je živ osim što je srce kucalo – objašnjava Denisova mama prvi period njegovog oporavka.

Ubrzo su otišli za Stari Slankamen na rehabilitaciju, ali ni tamo nije bilo nekog posebnog pomaka. Ljekari su radili vježbe sa njim, ali činilo se da će Denis zauvijek ostati u tom stanju. Tanja, majka borac, bila je u konstantnoj potrazi za lijekom za svoje dijete i prve dobre vijesti dobija nakon Denisovog pregleda u Zagrebu od ljekara koji su pristali da ga operišu. Nedugo potom, Denis odlazi kući i stvari počinju da se odvijaju na neočekivan način…

– Kada je ušao u kuću i vidio oca kojeg uživo nije vidio šest mjeseci, ta reakcija, i kamen bi zaplakao. Vidjelo se da je srećan. Kao da je taj boravak kod kuće učinio da se u njemu javi neka nova snaga. Iz dana u dan je bio bolje. Naučio je da jede na usta, da trepne ako ga pitamo da li zna ko su ukućani i ljudi koji su ga posjećivali, polako je prvo jednu ruku podigao, pa drugu. Sve se promijenilo – objašnjava Tanja Milovanović.

Dani su prolazli jedan za drugim, a kako objašnjava Tanja svako veče je legala sa mišlju sutra će se probuditi i tako dan za danom. A onda je jednog dana Denisova baka pitala da li mu je Tanja spremala palačinke, negovo omiljeno jelo.

FOTO: TV PRVA VIDEO/SCREENSHOT
FOTO: TV PRVA VIDEO/SCREENSHOT

– Ja sam rekla da nisam, da će nam ih Denis sam spremati kad se oporavi kao ranije. Dan je prošao i sutradan u nekom trenutku, bili smo tu oko njega i odjednom je djelovalo kao da želi nešto da kaže. Stala sam kraj njega i rekla: Sine, kaži šta želiš, kaži.. On se mučio. Zaustavila sam kanilu na sekund i on je tiho rekao: Može palačinke – priča Denisova majka i sada vidno srećna i uzbuđena kada se prisjeća tog trenutka.

Nakon 10 mjeseci Denis se probudio iz kome, taj trenutak kada je rekao prve riječi Milovanovići su emotivno podnijeli.

– Svi smo plakali, pa se smijali, pa ponovo plakali. Denis i njegov otac su jake ličnosti, ali ni Slađan nije mogao da sakrije suze, cijeli dan je preplakao – opisuje srećne trenutke Denisova mama koja kaže da mu nakon buđenja operacija nije potrebna, ali jeste rehabilitacija.

Ona je za skupljeni novac svima od srca zahvalna, a posebno Svilajncu i svim građanima koji su učestvovali u svim akcijama prikupljanja novca.

Zbog toga, ona je danas sa svojim sinom u Hrvatskoj gdje su počele Denisove vježbe.

– Danas je prvi put vježbao i svi su zadovoljni kako je to prošlo. Čeka ga dug oporavak koji zahtijeva dosta novca. Bićemo ovdje dokle god imamo sredstava u nadi da će se još novca skupiti kako bi mogao da krene i na neke dodatne, malo skuplje terapije. Mjesečno terapije koštaju od 8.000 do 10.000 evra – objašnjava ona i kaže da niko ne može da garantuje da li će se on u potpunosti oporaviti ili ne.

Sada je sve u rukama Denisa i svih nas. On se već pokazao kao borac koji ne odustaje, a na nama je da ovu bitku zajedno sa njim dovedemo do najsrećnijeg kraja.

Za Denisovo izlječenje otvoren je tekući račun kao i nalog u humanitarnoj fondaciji “Budi human”, prenosi Blic.

Porukom 1207 na broj 3030 svi možemo pomoći da Denis uspješno završi liječenje i potpuno se oporavi.

Prihvati notifikacije