Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tači: Dogovor sa Beogradom ili destabilizacija regiona

Politika
Autor:

Foto: hashimthaciofficial/Instagram Screenshot

U Prištini se danas održava konferencija na temu “Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija” na kojoj je predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbježan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su i predstavnici dvije najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vrijeme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

– Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region – Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i riječi  – rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uvjeren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosljeđivati parlamentu. Pred predstvnicima opozicionih stranaka, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

– Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom – rekao je Tači dodajući da status kvo nije dobar za Kosovo.

– Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbježan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mjestu. Već više od jednog vijeka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vrijeme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom  – rekao je Tači, prenio je prištinski Zer.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO