Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tači: Razgraničenje sa Srbijom podržavaju SAD i EU

Politika
Autor:

Foto: Vassil Donev/EPA

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je danas da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi podrazumijevao razgraničenje, međusobno priznanje i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, ima punu podršku Sjedinjenih američkih država i Brisela.

Tači je to rekao na konferenciji za štampu po povratku iz Njujorka, gdje je boravio tokom zasjedanja Generale skupštine UN i dodao da je “imao blagoslov da, poštujući ustav i zakone, zastupa spoljnu politiku Kosova”.

Tači je precizirao da Vašington i Brisel u potpunosti podržavaju donošenje, “mirovnog sporazuma sa Srbijom”, da “taj sporazum treba da čuva i promoviše multietničnost na Kosovu i dovede Kosovo bliže NATO i EU” i istakao da je “status kvo” neprihvatljiv.

– Neće biti razmjena ili podjela teritorija, kao ni Zajednice srpskih opština koja bi imala elemente konstitutivnosti – kazao je Tači i ponovio da “mirovni sporazum sa Srbijom” garantuje međusobno priznavanje, ragraničenje i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Tokom boravka u Njujorku, tvrdi, imao je susrete sa stranim zvaničnicima kojima je predočio ideju predstavnika triju opština juga centralne Srbije o priključenju Kosovu, što, prema njegovim riječima, ne bi značilo razmjenu teritorija, već bi to pitanje bilo riješeno kroz demarkaciju granice sa Srbijom.

– Bilo bi važno da se bitka sa Srbijom odvija za stolom, a ne u televizijskim studijima. Pozivam sve da budu uključeni i da slobodno predstave svoje ideje. Vrijeme je da budemo jedinstveni kada je riječ o pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom – rekao je Tači, a prenijeli su prištinski mediji.

Predsjednik privremenih kosovskih institucija pozvao je ponovo predstavnike dijela vlasti i prije svega opoziciju da se priključe dijalogu sa Beogradom za koji, kako je rekao, on ima mandat po ustavu i neće ga se odreći.

On je dodao i da transformacija KBS u oružane snage ulazi u završnu fazu, te da i taj postupak ima punu podršku SAD i NATO, posebno nakon usvajanja tri zakona koje je vlada proslijedila parlamentu.

Tači tvrdi da je od zvaničnika EU dobio “vrlo jasne signale” da je Kosovu neophodno političko jedinstvo za rješavanje nekih ključnih pitanja, poput liberalizacije viznog režima.

Upozorio je da je za dobijanje vizne liberalizacije neophodan jedinstveni stav vlast i opozicije da je, kako je rekao, “Kosovo ispunilo kriterijume i da taj proces neće biti ugrožen”.

Ako to neophodno jedinstvo izostane, Priština bi mogla da čeka na liberalizaciju viza i do 2020. godine.

Tročana prištinska delegacija, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, boravili su u Njujorku tokom održavanja Generalne skupštine UN a, kako je objašnjeno iz Generalnog sekretarijata UN, prištinska delegacija je u sjedištu UN boravila privatno, odnosno nije dobila poziv za učešće u radu Generalne skupštine, a nemaju ni status stalnog posmatrača.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO