Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Tajani: Mej pokazala dobru volju, ali ništa više od toga

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kaže da je premijerka Velike Britanije Tereza Mej u svom obraćanju liderima EU na samitu u Briselu pokazala dobru političku volju i spremnost za postizanje sporazuma, ali da nije ponudila ništa novo kada je riječ o sadržaju sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

– Ton je bio ton nekoga ko želi da postigne sporazum. Postoji spremnost, ali ne i promjene u sadržaju – ocijenio je Tajani.

Predsjednik Evropskog parlamneta kaže da EU u pregovorima o Bregzitu želi da postigne dogovor sa Velikom Britanijom “ali ne po svaku cijenu”.

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke. Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista. Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU. Treća tačka, oko koje je i njaviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Tajani je naglasio da će Evropski parlement podržati tzv. “meku granicu”, a ne fizičku, na Irskom ostrvu kako bi se održali pozitivni efekti sporazuma postignutog nakon godina civilnog rata.

To, prema njegovim riječima, ne podrazumijeva da će se EU odreći čitavog niza pravila koja se na njenim granicama primjenjuju u cilju odbrane poljoprivrednih dobra i zdravlja EU građana.

Predsjednik Evropskog parlamenta je najavio da će Parlament podržati mogućnost produžetka tranziciong peroda na tri godine, kao i da se zalaže za sporazum o budućim odnosima između EU i Velike Britanije koji će se zasnivati na četiri stuba: trgovinskim odnosima, unutrašnjoj i spoljnoj bezbjednosti i sektorskoj saradnji.

– Još ima vremena da se pokuša postići sporazum. Nadam se koracima naprijed u narednih nekoliko nedjelja – izjavio je Tajani.

Antonio Tajani je navio da će Evropski parlament do kraja ove godine donijeti rezoluciju o stanju u pregovorima o Bregzitu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO