Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TAJNA RUSIJE STARA 58 GODINA Žena nestala u svemiru, pronašli letjelicu, ali nju NIKADA (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: RT/Schreenshot

Priča se da Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina, ali oni to demantuju. Nesreća koja se dogodila na početku trke SAD i SSSR-a u svemiru još je misterija koja je ostala bez objašnjenja.

Svi se, uglavnom, sjećaju uspješne misije i čovjeka koji hoda po Mjesecu 21. jula 1969. godine. Prije toga Rusija je 12. aprila 1961. godine uspješno poslala u orbitu prvog čovjeka – Jurija Gagarina. Ubrzo je stigao i odgovor SAD, koje su poslale Alana Šeparda.

Nadmetanje je počelo i Rusija se spremala za još jedan let. Ovaj put odlučili su da sruše Gagarinov rekord. BU priči koja je zataškana stoji da je Sovjetski Savez namjeravao da pošalje prvu ženu u svemir.

U to vrijeme Amerikanci su imali samo manji let u zemljinoj suborbiti, dok su Rusi željeli da pošalju svog prvog astronauta dalje u dubine orbite.

Misija koju su lansirali 16. maja 1961. godine zabilježila je 17 krugova oko Zemlje. Lansiranje je prošlo dobro, ali kada je trebala da uđe u atmosferu, nešto je pošlo po zlu. Niko nikada nije saznao šta se tačno dogodilo.

Međutim, snimci njenih posljednjih trenutaka izazivaju jezu. Ruskinja je pokušala stupiti u kontakt s kontrolom leta na Zemlji, međutim, odgovor nije dobila.

– Slušajte, slušajte! Pričajte sa mnom! Ovdje je vruće, vruće mi je – govorila je žena.

U jednom trenutku ona pita je li to opasno, međutim, odgovora nije bilo.

– Veoma je vruće, 32, 41…! Vidim plamen, da, veliki plamen! Srušiću se! Vrelo je! – uzvikivala je žena.

U tom trenutku snimak se prekida i ne čuje se više ništa. Čini se da povratak nije dobro funkcionisao. Raketa je gorjela, a s njom je i žena izgorjela živa. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letjelica vratila na Zemlju.

Raketa je u potpunosti izgorjela, a ženino tijelo nije pronađeno. O tome se nikada nije pričalo. Do danas ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo.

Priča se kako Rusi čuvaju snimke brojnih izgubljenih astronauta tokom godina. Kao i u slučaju ove žene, oni i dalje negiraju da su ti ljudi ikada bili u svemiru, piše Avaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO