Magazin

TAJNA SAVRŠENE BAŠTE U JUNU Koje biljke najljepše cvjetaju i kako da ih najbolje gajite

Ovo je tajna savršene bašte u junu: Koje biljke najlepše cvetaju i kako da ih najbolje gajite

cinija
FOTO: PIXABAY

Jun je mjesec koji budi uzbuđenje za sve ljubitelje baštovanstva. Kada sunce sve jače sija, a priroda buja, tada je vrijeme da se okrenemo baštama i cvjećnjacima.

Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja, dijeli s nama nekoliko korisnih savjeta za ovaj mjesec.

Razmišljajući o tom starom indijskom vjerovanju da gajenje cvijeća donosi sreću, možda bismo trebali posegnuti za lopatom i sjemenom biljaka. Srećom, još nije kasno za sadnju cvijeća, a jun je idealan mjesec za to.

Pročitajte još

Uporedo s rastom cvijeća, raste i naše zadovoljstvo i sreća. Kontakt s prirodom i rad u bašti može biti terapija za tijelo i dušu, smanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje. Osim toga, fizička aktivnost koju zahtijeva održavanje bašte doprinosi opštem zdravlju.

Koje biljke birati za sadnju u junu? Slađana ističe nekoliko sezonskih favorita poput petunija, begonija, impatiensa, nevena i drugih. Osim toga, ovo je vrijeme kada možemo zasaditi i začinsko bilje poput bosiljka, majčine dušice i lavande.

Kako bi vaša bašta bila u punom cvatu, ne zaboravite na pet ključnih aktivnosti.

Redovno zalivanje je neophodno, naročito tokom sušnih perioda. Prihrana biljaka organskim đubrivima održava zemlju bogatom hranjivim materijama.

Uklanjanje korova je takođe važno kako bi vaše biljke mogle neometano rasti. Proređivanje biljaka osigurava dobru cirkulaciju vazduha, dok redovni pregledi omogućavaju brzu reakciju na štetočine i bolesti.

Jun je mjesec koji obećava obilje boja i mirisa u našim baštama. Pa, vrijeme je da stavimo rukavice i započnemo sa sadnjom, piše mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu