Kultura

Tajnu zna i Mira Banjac: Istina o porijeklu Rade Šerbedžije

Legendarni glumac i muzičar Rade Šerbedžija, decenijama unazad osvaja srca publike kako na Balkanu, tako i širom svijeta. O njegovom talentu su ispisane stranice, a o njegovom životu se i ne zna tako mnogo.

Tajnu zna i Mira Banjac: Istina o porijeklu Rade Šerbedžije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Za Šerbedžijinu holivudsku karijeru sve zasluge pripadaju slavnoj engleskoj glumici Vanesi Redgrejv. Ona mu je otvorila vrata te tvornice snova, a kasnije je kumovala njegovoj djeci.

Pored holivudske karijere, Šerbedžija uspješno gradi i domaću karijeru, kroz koju je stekao prijatelje poput legendarnih imena, Zorana Radmilovića i Dragana Nikolića.

Legendarni glumci

Jednom prilikom Rade Šerbedžija se prishetio druženja sa Zoranom Radmilovićem i zablude o njegovom poreklu koju je legendarni glumac dugo gajio.

Govorio mi je često – gde si, moj Hrvat, kako si, moj Hrvat, šta ćemo ti i ja, moj Hrvat… I tako svaki put kad bismo se sreli, Hrvat, Hrvat, Hrvat…- započeo je Šerbedžija pa nastavio:

Jednom prilikom, u pola noći, kaže mu Gaga Nikolić: “Pa čovječe, što ti Radeta nazivaš Hrvatom stalno, kad je on Srbin?

Radmilović mu odgovori: “Ne lupetaj gluposti, konjino jedna. Otkud Rade da bude Srbin? Pogledaj kako ga lepo i gospodski izgleda. Kulturan čovjek iz Zagreba. Nije baraba kao ti…”

Kaže tada Gaga Nikolić Šerbedžiji: “Hajde Rašo (tako ga je zvao), kaži mu šta si, leba ti…”

I Šerbedžija potvrdi da su mu otac i majka Srbi. Radmilović se zakočio u pokretu. Kao da se nešto beskrajno tragično u tom trenutku dogodilo.

– I deda mu je Srbin i baba mu je Srpkinja – nastavlja Dragan Nikolić, uz kikot.

– Otac i majka su ti Srbi – upita Radmilović Šerbedžiju.

– Da – odgovori Rade.

– Majka i otac su ti Srbi – ponovi pitanje Radmilović na svoj karakterističan način. “Lažeš! Zakuni se u Miru Banjac!”

– Kunem se u Miru Banjac -odgovori mu Rade.

Radmilović je bio napet, kao da se radi o životu i smrti. Nisu bili sigurni, da li se šegači ili je zaista stvar shvatio tako ozbiljno. Ispio je času na eks i uzdahnuo

“U majku mu, gde sad da nađem svog Hrvata?”

Pročitajte još

O porijeklu

Glumac je u nedjelju proslavio Vaskrs, po julijanskom kalendaru, a atmosferu i čestitke je prenio na svoj Instagram nalog.

Mnogo je nagađanja, postojale su i raspravke oko njegovog porijekla.

A što se prezimena tiče, Rade tvrdi da je za vrijeme jednog boravka u Gruziji saznao da u južnom dijelu te države svaka treća porodica nosi prezime Šerbedžija. O svom porijeklu Rade Šerbedžija je gostujući u jednoj emisiji na K1 televiziji rekao:

– Ja sam Krajišnik, ja sam čovjek, ja sam Srbin iz Hrvatske, to je moje najtačnije obilježje, ali na tragu, naravno, Nikole Tesle, koji se ponosio svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom. Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obilježje mentaliteta, tamo sam završio škole, tamo sam počeo da se bavim umjetnošću i svime – rekao je Šerbedžija, prenosi Kurir.rs

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije