Biznis

TAKO TO RADE FINCI Pronašli način da sačuvaju radna mjesta zaposlenih u avio kompaniji

Finska avio kompanija Finair počela je prodavati svoja jela iz poslovne klase u supermarketu kako bi spriječila novi val otkaza tokom pandemije korona virusa.

TAKO TO RADE FINCI Pronašli način da sačuvaju radna mjesta zaposlenih u avio kompaniji
FOTO: BERND WUESTNECK/EPA

Avionski obroci su postali hit, a u svega par dana prodano je više od 1600 paketa.

– U Finairu se već događaju otpuštanja, a mi se svim silama trudimo pronaći nove inovativne načine da ih spriječimo – rekla je Marika Nieminen, voditelj kuhinje Finaira za Reuters.

Prije pandemije korona virusa Finair Kičen svakoga je dana pripremio oko 12.500 obroka u vazdušnoj luci u Vantau u Finskoj za svoje klijente. Otkako se smanjio broj letova zbog straha od širenje virusa, dramatično je pala i potreba za pripremljenim obrocima.

Pročitajte još

Ideja o okusima Finaira koji se prodaje u lokalnom supermarketu rodila se iz potrebe da se spase radna mjesta.

Za 5,9 evra moguće je kupiti predjelo sastavljeno od pečenih mrkva s mousom od sira sa lješnjacima.

Glavno jelo – poput dimljenog lososa s rižotom od gljiva ili pečena junetina s rižom i povrćem prodaje se po cijeni od 12,9 evra.

Visoka cijena hrane opravdava se organskim i svježim sastojcima koje se koriste u pripremi, ali i činjenicom da je riječ o zemlji u kojoj su namirnice i inače skupe.

Jela Finaira se trenutno jedino prodaju u trgovini K-Sitimarket Tamisto u Vantau, a želja im je proširiti ponudu po cijeloj zemlji. Takođe, jelovnik bi se trebao mijenjati svake dvije sedmice, piše Punkufer.