Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“TAKSE SU POVEĆALE JAZ” Rakić poručio da su Srbi spremni na saradnju sa Albancima

Politika
Autor:

Foto: Nikolija Košak/RAS Srbija

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kaže da su spremni da sarađuju sa legitimno izabranim predstavnicima Albanaca kako bi zajedno rješavali probleme sa kojima se suočava srpski narod na KiM, ali ukazuje da su takse produbile jaz između dva naroda.

On za Novosti kaže da je odgovornost prije svega na novo formiranoj vladi koja upravlja institucijama na centralnom nivou.

Rakić kaže i da je još rano za prognozu kakav će biti odnos nove prištinske vlade prema Srbima na KiM.

Na pitanje da imaju dva ministra, a nisu dio vladajuće koalicije i kako će to funkcionisati, Rakić kaže da su pozicije Srpske liste u institucijama rezultat plebiscitarne podrške srpskih građana i nisu plod dogovora sa vladajućim partijama u Prištini.

– Nismo smjeli da dozvolimo da umjesto naših kadrova na čelo ministarstava dođu ljudi koji će sluziti interesima Prištine. Pretnje uvođenjem “vojnog roka” i ratnom odštetom između ostalog razlozi su zasto nismo mogli da budemo dio te koalicije, jer te ideje nikada nećemo podrzati – objasnio je Rakić.

Povodom više incidenata prethodnih dana, on ocjenjuje da je tolerancija koju međunarodni predstavnici pokazuju prema incidentima u kojima su po pravilu Srbi žrtve “neshvatljiva i sramna”.

– Na sastancima sa njima na pomen ugrozenosti srpskog naroda nailazimo na “razumijevanje”, ali i zid ćutanja – napominje Rakić.

Ocjenjuje i da je potpisavanje pisma o namjerama da se bolje povežu Srbi iz centralne Srbije i sa prostora KiM vidi kao izuzetno pozitivnu vijest i dodaje da su zahvalni Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću.

– Auto-put i željeznička linija biće žile kucavice koje će nakon ukidanja taksi stvoriti ogromne mogućnbosti za ekonomski i privredni razvoj – istakao je on.

Kaže i da je srpski pregovarački tim spreman za nastavak dijaloga čim Prišitna ukine takse.

– Previše je vremena prošlo od kada su takse uvedene, a posljedice su ne samo ekonomske nego su produbile jaz između srpskog i albanskog naroda – ukazuje Rakić.

On smatra i da je sramno što EU kao garant upadljivo ćuti na to što Pristina još nije ispunila jedinu obvezu – formiranje ZSO.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO