Svijet

"Takva demokratija ne donosi sreću, već katastrofu" Komunistička partija Kine kritikovala Ameriku

Komunistička partija Kine danas je oštro kritikovala američku demokratiju i globalni samit o demokratiji, čiji je domaćin sljedeće nedjelje američki predsjednik Džozef Bajden.

"Takva demokratija ne donosi sreću, već katastrofu" Komunistička partija Kine kritikovala Ameriku
FOTO: OLIVER CONTRERAS/EPA

Partijski zvaničnici su se pitali kako polarizovana zemlja, koja se nemarno odnosila prema kovid-19, može da drži predavanja drugima i rekli da su napori da se drugi primoraju da kopiraju zapadni demokratski model osuđeni na propast, prenio je AP.

Tian Peijan, zamjenik direktora Kancelarije za istraživanje politike Komunističke partije Kine, rekao je da je pandemija razotkrila nedostatke u američkom sistemu.

On je za veliki broj preminulih od kovid-19 u SAD okrivio političke sporove i podijeljenu vladu od najvišeg do najnižeg nivoa.

– Takva demokratija ne donosi biračima sreću već katastrofu – rekao je on na konferenciji za novinare.

Ni Kina ni Rusija nisu među oko 110 vlada koje su pozvane na Bajdenov dvodnevni virtuelni “Samit za demokratiju”, koji počinje u četvrtak.

Učešće Tajvana dodatno je razbjesnilo Peking.

Odnosi SAD i Kine ostali su zategnuti uprkos virtuelnom samitu između Bajdena i predsjednika Kine Si Đinpinga prošlog mjeseca.

Američki predsjednik je više puta pozivao SAD i njihove saveznike da pokažu da demokratije mogu ponuditi čovječanstvu bolji put ka napretku od autokratija.

Prihvati notifikacije