Društvo

"Talas će trajati bar još DVA MJESECA" Dr Udovičić poručuje da ćemo, htjeli to ili ne, svi morati da se vakcinišemo protiv korone

Ovaj talas korona virusa daleko je teži nego svi prethodni. Pogodio nas je kao cunami. Imali smo ljeto, nismo ga iskoristili kako treba. Umjesto da imamo mirniju jesen, mi svakodnevno imamo visok broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih.

"Talas će trajati bar još DVA MJESECA" Dr Udovičić poručuje da ćemo, htjeli to ili ne, svi morati da se vakcinišemo protiv korone
FOTO: 24 VESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

I, htjeli ili ne, prije ili kasnije, svi ćemo morati da se, ili vakcinišemo ili da dobijemo virus, pa ko bude imao sreće, imaće blagi oblik bolesti poručuje doc. dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma.

U ovoj bolnici, posljednji put smo bili u martu ove godine. Ona je u kovid sistemu od aprila 2020. godine, kada je i primila prve pacijente zaražene korona virusom. Tada smo se nadali, s obzirom na to da imamo vakcine, da će nam jesen biti mirnija, da će novi talas krenuti tek u drugoj polovini septembra i sa maksimum dvije do tri hiljade zaraženih na dnevnom nivou. Ali, imamo skroz drugačiju situaciju.

 

Pročitajte još

– Nažalost, mi smo ovde skoro dvije godine. Od 6. aprila. Više od 3.200 pacijenata je prošlo kroz ovu bolnicu, više od 400 kroz Jedinicu intenzivne nege. Mnogo je umrlih bilo, mladih i starih. Jedna situacija vrlo teška, vrlo deprimirujuća, i za nas osoblje koje ovde neprekidno radimo. U martu mjesecu kada ste bili posljednji put ovde, pričali smo o ovome, nadali se i imali dobre pokazatelje da možemo jesen da dočekamo drugačije, prije svega zato što smo imali lijek za ovaj virus, i on je počeo dobro da se koristi. Imali smo dobar broj vakcinisanih u početku, međutim, ta vakcinacija se, kako je došlo ljeto, smanjila, a smanjio se i taj epidemijski talas. Ljeto smo, zaista, dočekali u mirnoj situaciji i umjesto da ga iskoristimo da se masovno i što brže vakcinišemo jer je tada bio mali broj virusa u cirkulaciji, mi smo se po našem starom dobrom običaju potpuno opustili, zaboravili na epidemiju, važniji su nam bili odmori, letovanja i plaže. Zaboravili smo da virus nije nigde otišao, i zaboravili smo pretnju novog soja, a znali smo to. Nažalost, delta soj nam je došao sa turistima, koji su se vraćali sa drugih strana svijeta – podesjeća doc. dr Udovičić.

S obzirom na sve ovo, došli smo u situaciju da imamo jak novi, četvrti talas u kojem smo, a koji je počeo mnogo prije nego što smo očekivali, i što je još gore masovno oboljevanje.

– Umesto da sada imamo mirnu jesen, da smo dostigli kolektivni imunitetet, kakav god on bio… Imali smo izbora. Država je obezbjedila sve vakcine, one su apsolutno efikasne i bezbjedne. One su jedini lijek za ovu epidemiju. Htjeli ili ne hteli, prije ili kasnije, svi ćemo morati da se ili vakcinišemo ili da dobijemo virus, pa ko bude imao sreće, imaće blagi oblik bolesti. Nažalost, veliki broj njih će završiti u bolnicama u kojima se mi sada nalazimo – upozorava doc. dr Udovičić.

Ne-kovid pacijenti prepušteni na milost i nemilost

Podsjeća da je u ovom trenutku 70 odsto kapaciteta Srbije u kovid sistemu, i da je u tim ustanovama visok broj zaraženih, između 6.500 i 7.500 hospitalizovanih širom zemlje. Sa druge strane, kako kaže, pacijenti koji nisu kovid, već dvije godine se dovijaju da bi se liječili.

– Ne mogu da odu u državne bolnice kod doktora i sestara koji su ih liječili jer oni su sada angažovani u kovid sistemu. Dakle, uzurpirana su prava ne-kovid pacijenata, uzurpirana su prava nas zdravstvenih radnika, koji skoro dvije godine radimo u kovid sistemu, prava da liječimo naše pacijente – podsjeća naš sagovornik.

Prihvati notifikacije