Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TALAS OBOLJELIH TEK SLIJEDI U BiH hara najopasniji tip gripe, vakcine PRI KRAJU

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Nadležnim zavodima prijavljeno je nekoliko potvrđenih slučajeva virusa, ali stvaran broj oboljelih od bolesti sličnih gripi znatno je veći. Riječ je o zaraženima koji se drže kućnog liječenja i ne javljaju se ljekaru.

Ovosezonsku gripu u BiH, kao i u Evropi, podjednako uzrokuju dva virusa tipa A – H1N1 i H3N2, a virus tipa B zabilježen je u vrlo malom postotku.

Prema podacima iz 102 zemlje, koje su zvanično prijavile podatke, a među kojima je i BiH, od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je pozitivnih na tip A, čak 93,8 odsto. Od toga, 77 odsto je podtip A H1N1, dok je podtipa A H3N2 23 odsto. Od uzoraka koji su bili pozitivni na influencu B registrovano je 6,2 odsto slučajeva.

Za oba navedena tipa zaštitu jedino pružaju četvorovalentne vakcine, zbog čega vakcinisanje ima smisla čak i sada, za vrijeme povećanog talasa. No, veliki problem predstavlja što u skoro svim kantonima u BiH ponestaje vakcina, a broj oboljelih od bolesti sličnih gripi iz dana u dan raste.

Kako je za Avaz potvrdio Arman Šarkić, portparol Domova zdravlja Kantona Sarajevo, od 7.000 doza, građanima je na raspolaganju još oko 400.

– Odziv građana bio je veliki. No, sve ovo ukazuje da ćemo za iduću godinu morati nabaviti više doza, kako bi svi građani koji se žele vakcinisati mogli biti zaštićeni – kaže Šarkić.

Od ljekara se saznaje da svakodnevno imaju pune ruke posla, jer im se javljaju pacijenti s povišenom temperaturom, curenjem nosa, upalom pluća… Talas oboljelih tek slijedi, a vakcina ponestaje i u drugim kantonima.

U Tuzlanskom kantonu, prema riječima dr. Jasmine Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo, gripe za sada nema.

Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla javila su se tri pacijenta, ali je testiranjem utvrđeno da nisu zaraženi tom vrstom virusa.

– Ako gledamo bolesti slične gripi, od oktobra do kraja prošle godine imali smo oko 2.700 slučajeva, a više od 6.500 s akutnom respiratornom infekcijom – kaže ona.

Ističe da je Zavod nabavio 5.500 doza vakcina protiv sezonske gripe koje su distribuisane u sve domove zdravlja.

– Ostalo je još oko 300 doza – kazala je dr. Brkić-Džambić.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) juče nisu imali informaciju koliko je potrošeno od ukupno 2.350 doza nabavljenih vakcina.

 Potencijal za širenje

– Na području Kantona trenutno imamo registrovana dva slučaja gripe, oba pacijenta starija su od 65 godina i hospitalizovani su – kazao je dr. Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe ZJZ HNK.

Za sada, prema dostupnim podacima, prevladava virus tipa A, kao i u Evropi, koji ima veliki epidemijski potencijal, piše avaz.ba.

Virus tipa A često izaziva teže simptome od virusa tipa B. No, oni ipak mogu biti jaki i ozbiljni, dok virus tipa C, koji se pojavljuje, uglavnom uzrokuje samo blaže simptome, često sličnije prehladi.

U ZDK 630 registrovanih slučajeva bolesti sličnih gripi

Institut za bezbjednost i zdravlje hrane Zenica nabavio je 3.710 doza vakcine.

– U prvoj sedmici ove godine imali smo 630 registrovanih slučajeva s akutnim respiratornim infekcijama, 88 osoba s influenci sličnim oboljenjima, a nije bilo teških akutnih respiratornih infekcija. Zabilježena su dva slučaja teških akutnih infekcija, u Visokom i Zenici – kažu iz Instituta, napominjući da od 12 opština ZDK, opštine Žepče, Doboj-Jug i Usora ne dostavljaju sedmične izvještaje.

U RS nema više vakcina

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode da je od bolesti sličnih gripi zaraženo 470 osoba, ali za sada virus nije potvrđen ni kod jednog oboljelog. Još prije mjesec su istakli da su potrošene sve vakcine koje su nabavili.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO