Digitalna Srpska

TASTATURA VEĆA OD NAŠIH PAMETNIH TELEFONA Ovako je izgledao prvi pametni sat (VIDEO)

Savremena tehnologija svaki dan nas "zasipa" brojnim novim gedžetima različite namjene, među kojima visoko mjesto zauzimaju pametni satovi. Međutim, iako bi se tako moglo pomisliti, spoj nosivih uređaja i kompjutera nije novijeg datuma.

TASTATURA VEĆA OD NAŠIH PAMETNIH TELEFONA Ovako je izgledao prvi pametni sat (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Razvoj personalnih računara i njihovo omasovljenje, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, naveo je proizvođače na stvaranja uređaja koji bi u isto vrijeme bio sposoban da obavlja makar dio operacija stonog računara, a da istovremeno bude dovoljno kompaktan da bi se nosio na ruci ili u džepu.

Tako je 1984. godine, poznata japanska komapnija Seiko na tržište izbacila digitalni ručni sat UC-2000, koji je, sam za sebe, bio mali prenosni programabilni kalkulator. Ali kada bi se povezao na baznu stanicu UC-2200, postajao je “ozbiljna” računarska mašina, sa mogućnošću da svoje proračune odštampa na rolni papira.

Baza je bila opremljna sa 4KB RAM i 26KB ROM memorije, na kojoj je bio instaliran softver: Mikrosoft Basik, japansko-engleski prevodilac, pa čak i nekoliko igrica.

Iako ograničenih funkcija, sat je mogao da bude programiran tako da funkcioniše kao portabl PC računar, dok je bazna stanica mogla da se poveže sa kompjuterom radi razmjene podataka sa satom. Sam sat je pokretao četvorobitni procesor, sa radnim taktom na 32kHz. Imao je 2KB RAM i 7,5KB ROM memorije, i bio opremljen LCD ekranom rezolucije 50X28 piksela.

Funkcijama sata upravljalo se preko četiri velika tastera, ali se tastatura, odvojena od bazne stanice, mogla koristiti i dok je sat na ruci.

Tako je ovaj Seiko postao jedan do prvih malih prenosivih uređaja, koji su mogli da obavljaju određene programske operacije, prenosi Telegraf.

“Preživjeli” primerci Seiko UC-2000 sata i UC-2200 bazne stanice, u zavsnosti od stanja u kome se nalaze i kompletnosti, na internetu se danas prodaju po cijenama od 200-300 pa sve do između 3.000 i 4.000 dolara.