Kultura

TEATAR FEST "PETAR KOČIĆ" Gosti Festivala dolaze iz Sankt Peterburga sa predstavom „Malograđanin“

Ove godine smo se odlučili za ovaj naslov zato što sam imao ideju da istrajem u ovoj priči koju sam započeo kao umjetnički direktor, a to je da imamo velike naslove i poznate klasične autore, rekao je umjetnički direktor NPRS Vladimir Đorđević koji je za 1. jun najavio premijeru predstave „Škola za žene“ autora Žana Batista Poklena Molijera, u režiji Đurđe Tešić, čime će svečano biti otvoren Teatar fest.

TEATAR FEST "PETAR KOČIĆ" Gosti Festivala dolaze iz Sankt Peterburga sa predstavom „Malograđanin“
FOTO: PROMO

Potrudili smo se da vratimo na naš repertoar klasična djela. Mislim da su ljudi toga i željni, a ova predstava je specifična po tome što je ova rima apsolutna i pisana u stihovima i mislim da će publici biti veoma zanimljivo. U ovoj predstavi će igrati prvak našeg pozorišta, Željko Stjepanović koji će igrati glavnu ulogu, Anja Ilić i još par naših glumaca, tako da publiku očekuje jedna zanimljiva komedija – dodao je Đorđević.

Ove godine Festival će biti pod geslom „Istorija i legenda“, a selektor ovogodišnjeg XXII Teatar festa „Petar Kočić“ 2019. dr Zoran Đerić, saopštio je selekciju ovogodišnjeg Festivala.

– Istorija i legenda bile su neke osnovne odrednice Andrićeve proze. Nažalost nije se bavio dramom, ali su mnoga njegova prozna djela dramatizovana. Ali zašto baš te dvije teme? Zato što većina predstava koje sam vidio u regionu su upravo u tom znaku. Druge predstave su obično bazirane na savremenim tekstovima – objasnio je Đerić.

Festival monodrame mladog glumca po treći put se održava tokom Teatar festa „Petar Kočić“, a od ove godine dobio je međunarodni karakter, a samim tim i prefiks „Međunarodni festival“.

– Na festivalu će učestvovati šest predstava glumaca koji su mlađi od 30 godina, a ovo je prilika da damo šansu mladim, neafirmisanim umjetnicima da se predstave našoj pozorišnoj publici. Predstave će se igrati u 18.30 časova na maloj sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta RS, istim danima kada i takmičarski dio Teatar festa – objasnila je Ljiljana Čekić selektorka Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca.

Ona je naglasila da pobjednik festivala monodrame automatski ulazi u selekciju Festivala monodrame i malih formi u Zaječaru. Selekcija festivala monodrame biće saopštena početkom mjeseca maja.

Teatar na Vasiljevskom ove godine kao gost Narodnog pozorišta RS, učestvovaće u netakmičarskom dijelu festivala sa predstavom „Malograđanin“ Maksima Gorkog.

– U prvom sastavu će biti pet glumaca koji su zasluženi, kako oni to zovu „artisti“ Ruske Federacije, a neki od njih i Sovjetskog Saveza. Predstava će trajati dva sata i 45 minuta, a 18 glumaca učestvuje u predstavi. Ova predstava ove godine konkuriše za jednu od najboljih predstava koja je odigrana u Ruskoj Federaciji i jednu od najjačih predstava sa kojom ove godine odlaze na turneju. Turneja počinje od Zagreba u maju, završava se u Podgorici. Posjetićemo Sombor, Beograd, Kruševac i 2. juna se vidimo u Banjaluci – rekao je predstavnik Teatra na Vasiljevskom Branislav Filipović.

– Mislim da je profesor Đerić izabrao najbolje predstave. Ipak, kao i svake godine imao je otežavajuće okolnosti kao što su veličina naše scene, zatim to sa su neke predstave glomazne i preskupe za transport, ali mislim da je ipak uspio da pogodi neku mjeru – rekao je direktor NPRS Nenad Novaković.

Dio ovogodišnjeg Teatar festa je i bijenalni dio u sklopu kojeg će na kraju Festivala biti uručene nagrade za dramski tekst.

Izabrane predstave

Predstava iz Narodnog pozorišta u Nišu zasnovana na autentičnoj priči o sudbini glumaca poslije Drugog svjetskog rata, zatim predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Badem drvo“ prema istoimenom romanu Živojina Pavlovića. Bosanski kulturni centar iz Sarajeva predstaviće se sa Nušićem i „Narodnim poslanikom“. Jedna od najboljih predstava u Hrvatskoj po ocjeni kritike i publike je predstava „Govori glasnije“ kazališta „Kerempuh“, te predstava „Tartif“ Igora Vuka Torbice, koje će takođe biti dio ovogodišnjeg Festivala.