Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

TEATAR ZA FILMOVE, DRAME I KONCERTE Veliko gradilište u Istočnom Novom Sarajevu

Regioni
Autor:

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

Završetkom izgradnje zgrade pozorišta, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1,9 miliona KM, Istočno Sarajevo će dobiti dugo očekivani moderan multifunkcionalan objekat kulture.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković kaže za Srpskainfo da je projekat pozorišta izvanredan, funkcionalan i savremen.

– Projektom je predviđena velika scena sa salom kapaciteta od 250 mjesta, pomoćna višenamjenska sala, kao i prateći dijelovi – ističe Janković.

Dodaje da je u prostornom i infrastrukturnom smislu pozorište potrebno za višenamjensko djelovanje kao što je kamerni dramski i muzički teatar, koncerte, bioskopske projekcije, kongrese, svečane programe i drugo.

Cilj je, kako kaže, formiranje regionalnog kulturnog centra sa kamernim teatrom koji bi imao sopstveni ansambl.

Sa izvođenjem radova na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu počelo se 2003. godine, rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće zgrade Matične biblioteke, odnosno bivšeg vojničkog kluba.

Janković navodi da se ovim projektom, postojeći objekat Matične biblioteke, dijeli na dvije podcjeline.

– Jedna koja ostaje u funkciji biblioteke, u okviru koje nisu predviđene značajnije prostorne izmjene i drugu koja se rekonstrukcijom i dogradnjom pretvara u pozorište – objašnjava on i navodi da ovaj objekat kamernog tipa treba da sadrži trakt publike, odnosno ulaz – foaje – sala, trakt pozornice, službene prostorije i radionice za pripremanje predstava.

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

Mladen Janković

Dodaje da nastavak izgradnje, koja bi trebalo da bude okončana do kraja februara, podrazumjeva izvođenje grubih radova, rušenje i demontaže, zemljane, betonske, zidarske i instalacione radove, dok će treća faza obuhvatiti nabavku i ugradnju sistema scenske mehanike, rasvjete i audio sistema.

Milan Dimić, mladi glumac iz Istočnog Sarajeva, koji je diplomirao prije par mjeseci na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, ističe da će pozorište zaista podići kulturnu sliku čitave istočne regije i vratiti nadu u kulturu.

– Imamo kvalitetnu publiku koja će prepoznati trud glumaca, ali naravno da će se i ona kroz par godina kvalitetnog rada pozorišta još više uzdići i onda će nastati prava konekcija između aktera na sceni i ljudi u gledalištu – kaže Milan.

Foto Privatna arhiva

Dodaje i da je to sjajna prilika za mlade ljude, koji će dobiti priliku za rad i dokazivanje, a i finansijsku sigurnost.

– Mislim da je ovo veoma bitan pomak, kako za naš grad, tako i za državu i vjerujem da ćemo znati čuvati i cijeniti umjetnost i daske koje život znače – naglašava ovaj mladi glumac i dodaje da bi se radovao pozivu režisera i filmskih kuća za neke filmske projekte, ali je za sada zadovoljan pravcem kojim ide njegova karijera.

Šest miliona KM za kulturu

Prilikom početka druge faze izgradnje pozorišta je 3. avgusta prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je tada izjavio da će šest miliona KM biti investirano u razvoj kulturne i sportske scene u Istočnom Sarajevu.

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

Kako je predviđeno, pozorište bi moglo da bude završeno na proljeće iduće godine, kada se očekuje i završetak gradskog trga kao i obnove sportske dvorane.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO