Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tegeltija: Realizacija 58 kapitalnih projekata u 45 lokalnih zajednica

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, izjavio je da je Vlada na posljednjoj sjednici donijela odluku o realizaciji 58 kapitalnih projekata u 45 lokalnih zajednica, ukupne vrijednosti 42,7 miliona KM.

Sredstva su obezbijeđena iz sredstava klirinškog duga, što sa projektima javnih investicija iznosi ukupno 60 miliona KM.

– Naše osnovno opredjeljenje prilikom donošenja ove odluke bilo je da se investira u opštine i gradove Srpske s ciljem poboljšanja kvaliteta uslova života ljudi koji žive u tim lokalnim zajednicama. Odluke o usmjeravanju ovih sredstava donesene su na osnovu zahtjeva samih lokalnih zajednica – naglasio je Tegeltija.

On je naveo da je ovo samo dio planiranih projekata u ovoj godini, jer je predviđeno da u 2018. budu finansirani projekti ukupne vrijednosti 100 miliona KM koji će biti usmjereni uglavnom na podršku lokalnim zajednicama.

Tegeltija je najavio da će Vlada Republike Srpske već u maju odabrati dodatni dio projekata koje će finansirati, jer je plan da u ovoj godini više od 100 miliona KM bude stavljeno na raspolaganje za kapitalne projekte.

Kada je riječ o navedenih 58 projekata, među njima su, kaže Tegeltija Srni, sanacije osnovnih škola, studentskog doma u Banjaluci, kao i sanacija štete na području Nacionalnog parka Sutjeska, rekonstrukcija i sanacija putne infrastrukture, izgradnja sistema vodosnabdijevanja u pojedinim lokalnim zajednicama, objekata iz oblasti sporta, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite.

– Za oblast obrazovanja, izgradnje i sanacije osnovnih škola i studentskog doma u Banjaluci odobreno je 5,9 miliona KM, za sanaciju Studentskog doma ‘Nikola Tesla’ u Banjaluci 2,8 miliona KM, te 1,2 milion KM odobreno je za dogradnju banjalučke Osnovne škole ‘Branko Radičević’ – naveo je Tegeltija.

Za podršku organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. u Istočnom Sarajevu odobreno je 2,5 miliona KM, a za sanaciju objekta Banski dvor u Banjaluci 2,5 miliona KM.

Ukupan iznos odobren za lokalnu putnu infrastrukturu iznosi 5,8 miliona KM, a za izgradnju ili unapređenje sistema vodosnabdijevanja 1,7 miliona KM. Sportske ili fiskulturne dvorane biće izgrađene ili završene u osam lokalnih zajednica za šta je odobreno ukupno 9,8 miliona KM.

Izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci podržana je sa tri miliona KM, nastavak adaptacije, izgradnja i opremanje kompleksa Zalužani biće finansiran sa 3,3 miliona KM, a izgradnja Doma penzionera u LJubinju sa tri miliona KM.

– Veoma je važno reći da je ovo samo dio projekata koje smo odobrili. Ima još zahtjeva pojedinih lokalnih zajednica koji još nisu odobreni, kao i projekata na nivou Vlade Republike Srpske i pojedinih ministarstava – istakao je Tegeltija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO