Digitalna Srpska

TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA Dijagnoza raka uskoro uz pomoć vještačke inteligencije

Ljekari bi uskoro mogli da otkriju i postave dijagnozu raka kod pacijenata uz pomoć vještačke inteligencije, što će omogućiti raniji početak liječenja, pokazalo je novo istraživanje.

Doktor
FOTO: FREEPIK

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Metode i protokoli biologije”, istraživači sa Univerziteta Kembridž i Imperijal koledža u Londonu obučili su su model vještačke inteligencije da razmatra obrasce promjena u DNK i identifikuje 13 različitih tipova karcinoma.

Među njima su rak dojke, jetre, pluća i prostate. Vrši se analiza nekancerogenog tkiva, a tačnost je 98,2 odsto.

Pročitajte još

– Genetičke informacije su kodirane u DNK pomoću obrazaca od četiri baze – označene sa A, T, G i C – koje čine njegovu strukturu. Promjene životne sredine izvan ćelije mogu da izazovu modifikovanje pojedinih baza DNK dodavanjem metil grupe. Ovaj proces se zove “DNK metilacija” – objasnili su istraživači.

Svaka ćelija posjeduje milione oznaka metilacije DNK. Istraživači su uočili promjene ovih oznaka u ranom razvoju raka, što može da pomogne u ranijem postavljanju dijagnoze oboljenja.

– Kompjuterske metode kao što je ovaj model, kroz bolju obuku sa raznovrsnijim podacima i rigorozno testiranje na klinikama, na kraju će obezbijediti modele vještačke inteligencije koji mogu da pomognu ljekarima u ranom otkrivanju i skriningu karcinoma – rekao je glavni autor istraživanja Šamit Samaradživa.

On je dodao da će to osigurati “dramatično bolje ishode za pacijente”, jer većina karcinoma može da se liječi i izliječi ako se otkriju dovoljno rano.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu