Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA U BUDIMPEŠTI Mađarska pokreće 5G brzu mrežu mobilne telefonije

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: YONHAP/EPA

Mađarska bi mogla da pokrene 5G brzu mrežu mobilne telefonije prije kraja ove godine ukoliko bude nastavljena realizacija planova, izjavio je danas šef agencije UN za internet i telekome Hulin Žao.

Za razliku od nekih drugih regionalnih zemalja, Mađarska je odbacila bojazni koje su izražene u vezi sa 5G tehnologijom kompanije “Huavej”.

Mađarske vlasti su saopštile da će se odnositi prema kineskom gigantu kao i prema bilo kom drugom tehnološkom snabdjevaču.

Žao je rekao da je na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom pitao kada će 5G komercijalna mreža biti pokrenuta u ovoj zemlji.

– Rečeno mi je da je napredak dobar i da će, ako sve bude urađeno prema rasporedu, možda prije kraja ove godine Mađarska pokrenuti 5G komercijalne servise – rekao je Žao u govoru na tehnološkoj konferenciji u Budimpešti.

Glavni operatori mreža u Mađarskoj su “Dojče telekomov” “Mađar telekom”, “Vodafon” i “Telenor”.

Ministar za inovacije i tehnologiju Laslo Palkovič rekao je na konferenciji da Mađarska želi da okonča tendere za 5G servise do oktobra i da će potom njegovo ministarstvo podnijeti vladi strateški dokument o primjenama 5G tehnologije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO