Kultura

TELEVIZIJSKA PREMIJERA Film "Dara iz Jasenovca" 20. februara na RTS-u

Srpski film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Prvom programu Radio-televizije Srbije 20. februara, javlja RTS.

TELEVIZIJSKA PREMIJERA Film "Dara iz Jasenovca" 20. februara na RTS-u
FOTO: MEGACOMFILM/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dara iz Jasenovca, srpski kandidat za Oskara, istorijska je drama koja je pokrenula lavinu komentara od pozitivnih do negativnih.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici.

Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Pročitajte još

– Odluka da se film prikaže na televiziji prije normalnog života u bioskopima je nezavisno donijeta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumjesnih i neosnovanih kritika – gdje je film srpska propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film prije vremena da ga što više ljudi vidi – istakao je producent filma Maksa Ćatović.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević kaže da je značajno da RTS u ovom trenutku emituje film “Dara iz Jasenovca”.

Navela je da je bilo dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umjetničkih i smatra da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud.

– Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava – rekla je Kovačević.

Film “Dara iz Jasenovca” snimljen je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, a poslije zvanične premijere u Beogradu, naći će se na repertoaru bioskopa.

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, od 5. februara sa uspjehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike.