Svijet

TEMPERATURA ĆE JOŠ DA SKAČE Sve je u crvenom, toplotni talas širom Evrope ODNOSI ŽIVOTE

Više osoba preminulo je od posljedica toplotnog talasa koji je zahvatio mnoge dijelove Evrope, a temperature će još rasti i premašiti 40 stepeni.

TEMPERATURA ĆE JOŠ DA SKAČE Sve je u crvenom, toplotni talas širom Evrope ODNOSI ŽIVOTE
FOTO: PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA

Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik poslije rashlađivanja u bazenu, a u sjevernom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-godišnjak, prenosi BBC.

U Velikoj Britaniji policija je upozorila ljude na opasnost od rashlađivanja u rijekama i jezerima, nakon što se utopila 12-togodišnja djevojčica u rijeci Irvel, u okrugu Širi Mančester.

Foto: Shutterstock, Pivotal Weather/RAS Srbija
Foto: Shutterstock, Pivotal Weather/RAS Srbija

Francuska meteorološka služba je, po prvi put, aktivirala najviši nivo upozorenje na vrućine, a pod posebnim nadzorom su četiri područja oko Marseja i Monpeljea na jugu zemlje, prenijela je agencija AP. Prema prognozi, temperature će danas dostići 44 stepena, što je rijetkost za Francusku.

Oko 4.000 škola je zatvoreno, a lokalne vlasti otkazale su programe i karnevale koji se tradicionalno održavaju na kraju školske godine. Njemačka, Poljska i Češka takođe su suočene s rekordno visokim temperaturama u junu. U Kataloniji bjesne šumski požari, najveći u posljednjih 20 godina.

U osam regiona Španije na snazi je crveni meteo alarm, pošto se očekuju temperature i do 42 stepena. Italija je u 16 gradova stavila na snagu hitna upozorenja zbog visokih temperatura.