Kolumne

Teške boje policije Srpske

Javnost u Srpskoj odavno je izgubila povjerenje u policiju zbog čestih slučajeva u kojima su inspektori i visokorangirani policijski službenici dovedeni u vezu sa teškim oblicima kriminala.

Teške boje policije Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gotovo da ne postoji krivično djelo koje nisu izvršili službenici MUP Srpske, ali je ipak ono najgrđe kada ih povežu s narkodilerima i teškim drogama.

Dovoljno je samo podsjetiti da se na ulicama Banjaluke i u lokalima već mjesecima konzumiraju velike količine kokaina, a da lakih droga gotovo da i nema. S obzirom da se akcije u kojima su zaplijenjene veće količine kokaina mogu nabrojati na prste jedne ruke, poruka je jasna.

Zelenašenje, trgovina narkoticima, oružane pljačke, uzimanje mita, nerasvijetljena ubistva, organizovani kriminal, sve su to sabrana djela koja učiniše pojedini prljavi policijski službenici proteklih godina, a kojima je javnost svjedočila, ne skrivajući ogorčenje. Iz godine u godinu to ogorčenje je bilo sve veće, pa ne treba ni čuditi što je danas situacija takva da mnogi građani, iako nisu u sukobu sa zakonom, okreću glavu od policije.

Pročitajte još

Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali kukolj u MUP Srpske se toliko raširio da je pitanje koja cijena će na kraju biti plaćena da se on u potpunosti uništi, te da li će uopšte biti uništen.

S druge strane, tekstovi o aferama u MUP godinama su od strane vladajućih dočekivani na nož uz konstataciju da je to sve izdaja i atak na institucije, a da su informacije čista izmišljotina, plasirana od strane plaćenika, iako su sve te informacije, kako se već ispostavilo, bile istinite. Istovremeno, oni koji su pisali o ovim aferama proglašavani su lažovima i izbačeni su iz „kruga povjerenja“.

Posebno otežavajuća okolnost je što se nije radilo o pojedinačnim slučajevima i pojedincima u redovima policije, već organizovanim kriminalnim grupama, gotovo cijelim odjeljenjima koji su odlučili da na najgrublji mogući način zloupotrijebe uniformu.

Posljednje hapšenje inspektora u MUP Srpske otvorilo je jedna od najtežih vrata kada je u pitanju organizovani kriminal povezan sa švercom narkotika. Naredni dani i mjeseci, ukoliko se, naravno, bude radilo po principu „ni po babi, ni po stričevima“, pokazaće do koje mjere su visokorangirani policijski službenici MUP Srpske uistinu bili upleteni u trgovinu narkoticima.

Prihvati notifikacije