Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Teško državi u kojoj MOĆNIK PONIŽAVA institucije”: Krunić objasnio BOJKOT PDP

Politika
Autor:

Foto: SRNA

Od 50 pristutnih poslanika, “ZA” je glasalo 50 poslanika, niko nije uzdržan, niko protiv. Ovako se, kao na traci, završeno glasanje po svim tačkama na uravo okončanom zasjedanju Narodne skupštine RS.

Poslanici su jednoglasno  potvrdili uredbe sa zakonskom snagom i odluke donesene tokom trajanja vanrednog stanja u RS, zbog epidemije konorna virusa, kao i odluke o rebalansu bidžeta i dodatanom zaduživanju Srpske. Sve je prošlo “glatko” i u duhu apsolutnog jedinstva, zato što su poslanici opozicije bojkotovali glasanje i napustili zasjedanje.

Ljubiša Krunić, poslanik opozicionog PDP u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je Klub poslanika ove stranke bojkotovao glasanje, jer, kako tvrdi, ne žele da učestvuju u donošenju nezakonitih i neustavnih odluka. Takođe, poslanici su, tvrdi Kunić, revoltirani osionim ponašanjem predsjednice RS Željke Cvijanović, a naročito srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kao predsjednik vladajuće stranke SNSD “ponizio institucije Republike Srpske i sve građane Srpske”.

-Ko god da je na tim pozicijama, predsjednik RS i član Predsjedništva BiH treba da se ponašaju državnički i odmjereno, ali Cvijanovićeva i Dodik su daleko od toga. Teško državi ili zajednici u kojoj jedan moćnik može da ponižava sve institucije i sve građane – rekao je Krunić.

On tvrdi da je uvođenje vanrednog stanja u RS bilo neustavno, jer je uvođenje takvoj stanja u entitetima moguće tek nakon što se uvede nvanredno stanje na nivou BiH, a to se nije desilo.

Krunić takođe smatra da je farsa stav da se “Narodna skupština RS nije mogla sastati”, jer se skupština sastajala i u mnogo gorim okolnostima, pa i used rata u kojem su ljudi ginuli.

-Sumnajmo u ustavnost i zakonitost nekih,  od ukupno 19 uredbi sa zakonskom snagom, koje je tokom vanrednog stanja,donijela predsjednica RS. Bili smo protiv uveđenja neustavnog vanrednog stanja, pa prema tome ne želimo da učestvujemo ni u odlučivanju o aktima, koji nisu u skladu sa ustavnom i zakonom – poručuje Krunič.

Kako je ranije rekao Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštinije RS, ova stranka podržava finansijske mjere vlasti, pa i zaduženja, da bi se sanirale posljedice virusa korona u privredi, ali ne neodgovoran način na koji će se, kako tvrdi, trošiti narodni novac.

On je naveo da je to jedan od razloga zbog kojih poslanici SDS nisu učestvovali u današnjem glasanju. Dodatno razlog je i to što je  odbijen rijedlog SDS da se formira skupštinska komisija, koja bi preispitala javne nabavke za vrijeme vanrednog stanja.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO