Gradovi

TEŠKO JE, ALI BEZ POMOĆI BI BILO JOŠ TEŽE Privrednici na mukama zbog korone

U Bijeljini je u protekla dva mjeseca odjavljeno stotinjak zanatsko-preduzetničkih radnji. Posljedice bi bile daleko veće da Republički štab za vanredne situacije i lokalne uprave svojim mjerama nisu koliko-toliko ublažile probleme u poslovanju sa kojima su se suočili privrednici, ali i preduzetnici u Semberiji za vrijeme pandemije virusa korona.

TEŠKO JE, ALI BEZ POMOĆI BI BILO JOŠ TEŽE Privrednici na mukama zbog korone
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Ističu da je svaka pomoć dobrodošla kako bi bila nastavljena proizvodnja i zadržana radna mjesta. Pandemija je najviše pogodila preduzetnike koji su morali u potpunosti da obustave rad, ali i privrednike kojima je rad otežan. Mnogi su zbog zatvaranja granica ostali bez sirovine i mogućnosti da je nabave ili izvezu svoje proizvode.

Privredni savjet

Predstavnici Privrednog savjeta grada Bijeljina ističu da je bitno prepoznati privrednike koji imaju potencijala i pomoći im da na što bolji način prevaziđu nastale teškoće.

Predsjednik Privrednog savjeta grada Bijeljina Milenko Stevanović kaže da su smanjenje poreza, poreske olakšice i povrat sredstava sigurno mjere koje bi imale najviše efekta i čime bi se privrednicima zaista pomoglo.

-U budućnosti treba težiti da se zadrži taj trend “osluškivanja” potreba, prihvatanja sugestija i prijedloga privrednika. Osim ovih postoje i drugi načini kojima se domaća privreda može podržati upozorava Stevanović.

Preduzeće “Sakramentski” koje izrađuje proizvode od kovanog gvožđa i inoksa i zapošljava 30 radnika uspjelo je tokom marta i aprila da završi ugovorene poslove. Međutim, naredni period za ovo preduzeće je neizvjestan zbog planiranih poslova sa inostranstvom.

Čekaju otvaranje granica

Vlasnik kovačnice Vasilije Mitrović se nada da će ugovorene poslove moći realizovati nakon 15. juna.

-Tvrdim da svaki poslodavac koji nije spreman da svojim zaposlenima isplaćuje pet mjeseci plate i u uslovima u kojima se ne radi nije nikakav poslodavac. Tu dileme nemam, Mi ćemo i za naredna tri mjeseca isplatiti obaveze svim radnicima, a očekujemo da se granice otvore i tržište normalizuje – ističe Mitrović.

U ovom preduzeću nabavili su opremu za novu proizvodnu liniju u vrijednosti od dva i po miliona maraka. Čekaju otvaranje granica kako bi se ova oprema montirala.

U međuvremenu traže i nove radnike, četiri CNC operatera i po dva varioca i bravara. Nedavno je posao dobio i mladi inženjer Miljan Dragičević.

-Potrebna je velika odgovornost i istrajnost, volja za ovim poslom, tako da svi koji su zainteresovani mogu da se jave, konkurs je otvoren – kaže Dragičević.

Preduzetništvo je najranjivija kategorija u privrednom lancu kojima su mjere podrške mnogo značile.

Predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara grada Bijeljina Vladimir Ninković kaže da bi bez pomoći republičke i gradske vlasti mnoge zanatlije bile prisiljene da radnje zatvore.

-Tekuće obaveze neće da čekaju bolja vremena. Većina plaća zakupninu za lokale, treba isplatiti plate i doprinose. A to je teško ako ne radite. Nažalost, nekih zaliha nemamo – kaže ovaj bijeljinski zanatlija.

Oslobađanje od komunalne takse

-Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada oslobođeni su plaćanja zakupa za vrijeme dok nisu radili, ali očekuju i druge olakšice – ističe predsednik Udruženja “Preduzetnik” Bijeljina Mile Stević.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

-Postoje mjere kojima se itetako može pomoći zanatlijama. Jedna od njih je , a imamo i obećanje nadležnih, da će Skupština Grada Bijeljina donijeti odluku da se preduzetnici oslobode plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu, kao i zakupa za ljetne bašte – pojašnjava Stević.