Društvo

TEŠKO STANJE DJEČAKA LEPTIRA Mali Despot ujedinio sve, a ovako mu i vi možete pomoći

Apel “Blic fondacije” za pomoć Despotu Laziću, dječaku leptiru koji je u vrlo teškom stanju, odjeknuo je širom Srbije.

TEŠKO STANJE DJEČAKA LEPTIRA Mali Despot ujedinio sve, a ovako mu i vi možete pomoći
FOTO: M. CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA

Za ovog mališana stiže pomoć iz cijele zemlje, ali i inostranstva. Dok ljekari Instituta za majku i dijete u Beogradu vode borbu za Despotov život, njegovi roditelji zahvaljuju svim ljudima dobre volje, ali i upozoravaju da su saglasnost za prikupljanje novca dali jedino “Blic fondaciji”.

Njihova reakcija uslijedila je nakon što su se na društvenim mrežama pojavili novi apeli za pomoć. Uz te objave, čiji autori vjerovatno imaju najbolju namjeru da podrže Despota i njegove roditelje, objavljeni su i posebni žiro-računi. Međutim, porodica Lazić kaže da njih niko nije pitao da prikuplja novac u njihovo ime.

Sve koji žele da nam pruže finansijsku podršku u ovim teškim danima molimo da novac uplaćuju na žiro-račun “Blic fondacije” – kaže porodica Lazić.

“Blic fondacija” je proteklih dana porodici iz Bajine Bašte proslijedila novac koji su uplatili svi ljudi koji su željeli da pomognu. Dječak koji od rođenja boluje od teške bolesti kože posljednjih dana se nalazi u teškom stanju. Despotu je oslabilo srce i priključen je na aparate za vještačko disanje. On boluje od bulozne epidemolize poznate kao djeca leptiri, bolesti za koju medicina nema lijek i koja se manifestuje kroz rane i modrice. Sada ih ima toliko i tako brzo izbijaju da nema dijela tijela koji mu nije prekriven ranama. Pritom, one postaju sve veće, krvavije i bolnije.

Prije oko mjesec dana Despot je počeo da otiče, zbog čega su ga roditelji odvezli u bolnicu u Bajinu Baštu iz koje je prebačen u Užice, pa u Beograd. U Institutu za majku i dijete utvrđeno je da mu je oslabilo srce.

– Despot je loše, molimo se Bogu i uzdamo u ljekare. Teško je, ali ne gubimo nadu – kratko je poručila njegova majka Sofija Lazić.

Lazićima novčana pomoć treba za nabavku skupocenih flastera za previjanje Despotovih rana kojih, usljed ležanja, ima sve više, ali i da finansijski izdrže boravak u Beogradu gdje su iznajmili stan blizu bolnice u kojoj im se sin nalazi.