Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TEST PRED SLANJE LJUDSKE POSADE “Spejs Iks” lansirao putničku kapsulu (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Justin Dernier/EPA

Kompanija “Spejs Iks” Ilona Maska uspješno je obavila simulaciju hitnog katapultiranja astronauta iz putničke svemirske kapsule “Kru Dragon”, čime je postavljen temelj da tom kapsulom lete astronauti NASA.

Kapsula za astronaute “Kru Dragon” lansirana je u 10.30 po lokalnom vremenu, nakon čega se srušila u Atlantski okean oko 32 kilometra od obale Kejp Kanaverala u Floridi oko osam minuta poslije poletanja.

Kapsula se odvojila od rakete oko 19 kilometara iznad okeana, čime je simulirano neuspješno lansiranje.

Prvi čovek NASA Džim Brajdenstin rekao je da je misija bila uspješna.

– Ovim presudnim testom blizu smo ponovnom lansiranju američkih astronauta američkom raketom s američkog tla. U toku je operacija popravka svemirske letjelice – napisao je Brajdenstin na Tviteru.

“Spejs Iks” je takođe testirao odgovor svojih timova za spasavanje nakon sletanja. Prilikom pada otvorila su se četiri velika padobrana kako bi se usporilo spuštanje kapsule “Kru Dragon”, dok su unutra bile dvije lutke ljudskog oblika sa senzorima kretanja koji su prikupljali podatke o ge sili.

Prije lansiranja Mask je na Tviteru napisao kako je riječ o rizičnoj misiji koja je “revolucionarna na jako puno načina”.

Kapsula “Kru Dragon” može da primi sedam astronauta, a spojena je na raketu Falkon 9. Ovo je posljednji veliki test “Spejs Iksa” dva mjeseca prije planiranog lansiranja kapsule s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Uspjeh ovog testiranja važan je za “Spejs Iks” i NASA, kojoj je hitno potrebno sertifikovano vozilo za prevoz astronauta do ISS ove godine, piše “Index.hr”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO