Politika

"TEST ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU" Petković o namjeri Kurtija da Srbima na Kosmetu zabrani glasanje 3. aprila

 Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da će nastojanja premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih izbora za parlament i predsjednika Srbije 3. aprila dovesti do nesagledivih posljedica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"TEST ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU" Petković o namjeri Kurtija da Srbima na Kosmetu zabrani glasanje 3. aprila
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT 46,9 ХИЉ. ПРАТИ

Petković je naglasio da bi se time Srbima na Kosovu i Metohiji ukinula osnovna ljudska i građanska prava.

– Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije – naveo je Petković.

On je istakao da je očigledna destruktivna namjera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ali, napominje Petković, pitanje je hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na konkretna djela?

Pročitajte još

– Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada – rekao je Petković.

Petković je ukazao da su zato ovi izbori posljednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbijedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Prihvati notifikacije