Svijet

TESTIRAN NEGATIVNO DVA PUTA ZA NEDJELJU DANA Predsjednik Bugarske u samoizolaciji zbog korona virusa

Bugarski predsjednik Rumen Radev skratio je posjetu Estoniji gdje je morao da ode u samoizolaciju kada je čuo da je bio u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom u njegovoj zemlji.

TESTIRAN NEGATIVNO DVA PUTA ZA NEDJELJU DANA Predsjednik Bugarske u samoizolaciji zbog korona virusa
FOTO: NEIL HALL/EPA

Otkriveno je juče da je prije dolaska u Estoniju predsjednik Radev bio u kontaktu sa osobom koja je testirana pozitivno na Kovid – napisala je danas na Fejsbuku predsjednica Kersti Kaljulaid.

Radev je juče u Talinu prisustvovao konferenciji Inicijative tri mora, investicionom forumu centralne Evrope, uz šefove država Poljske i Estonije, i niko od njih nije nosio zaštitnu masku.

Onje trebalo danas i sutra da nastavi bilateralnu posetu Estoniji.

Po povratku u Sofiju večeras on je rekao da je u „odlčnoj formi“ i da nema nikakve simptome bolesti, navodi se u saopštenju iz predsjedništva. Radev je dodao da je imao negativan test na korona virus dva puta za nedjelju dana.

Nešto prije toga bugarski ministar zdravlja Kostadin Angelov je rekao da će predsjednik biti stavljen u karantin po povratku.

Radev je bio u kontaktu sa šefom vazduhoplovnih snaga Dmitrijom Petrovim koji je testiran pozitivno na virus. Ministar odbrane Krasimir Karakačanov je otišao u samoizolaciju iz istog razloga.

U Bugarskoj posljednjih nedjelja znatno raste broj slučajeva zaraženih korona virusom. Mnoge bolnice u unutrašnjosti navode da su prepune i govore o nedostatku osoblja.