Gradovi

TESTIRANA 902 UZORKA U Kantonu Sarajevo potvrđeno 86 novih slučaja zaraze, nije bilo preminulih

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 časa potvrđeno 86 novih slučaja zaraze virusom korona, nakon laboratorijskog testiranja 902 uzorka, saopšteno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.U istom periodu od kovida 19 oporavila su se 44 oboljela, dok smrtnih slučajeva nije bilo.

TESTIRANA 902 UZORKA U Kantonu Sarajevo potvrđeno 86 novih slučaja zaraze, nije bilo preminulih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trenutno je na bolničkom liječenju 77 pacijenata, od kojih su 53 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post kovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku podršku disanju.

Pročitajte još

Kanton Sarajevo danas bilježi 464 aktivna slučaja kovid 19 infekcije, a u samoizolaciji je 1.498 lica.

Od početka pandemije u ovom kantonu evidentirana su ukupno 53.973 lica zaražena virusom i 52.210 izliječenih.

S obzirom na pojavu “delta” soja i njegove visoke zaraznosti, iz Zavoda apeluju na stanovništvo da poštuju mjere lične zaštite, a posebno da izbjegavaju duža zadržavanja u zatvorenim prostorijama.

– Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda.

Proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.515 doza vakcina, na “Zetri” 1.521, te 994 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža, gdje je omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica bez prethodne najave.

Danas se na “Zetri” nastavljaju “Dani otvorenih vrata” u okviru kojih je omogućena vakcinacija svim građanima Kantona Sarajevo bez najave.

Građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu

Prihvati notifikacije