Svijet

TETKU TUKAO KUTLAČOM, PA JE ZADAVIO Počelo suđenje za monstruozan zločin u Crnoj Gori

Ovo što je napisano u optužnici, nije tačno. Nisam kriv. Kada budem spreman izneću odbranu. Neću se braniti ćutanjem, ali još nije vrijeme, rekao je pred podgoričkim sudom Emir Sarvan iz Pljevalja koji je optužen da je 2017. godine svirepo ubio svoju tetku Duriju Pojatić.

TETKU TUKAO KUTLAČOM, PA JE ZADAVIO Počelo suđenje za monstruozan zločin u Crnoj Gori
FOTO: SAVO PRELEVIĆ/VIJESI

Ovo ubistvo šokiralo je Crnu Goru, ali i Srbiju.

Državna tužiteljka Tatjana Begović, pročitala je u sudu optužnicu u kojoj se navodi da je Sarvan pretprošle godine u Podgorici, na svirep način i sa umišljajem ubio Pojatićevu.

U optužnici piše da je Emir svoju tetku više puta udarao kutlačom, nogama i rukama, po glavi i tijelu dok je ona pokušavala da se odbrani. Prema navodima iz optužnice, nesrećna žena tada je pala na zemlju, a on je i dalje nastavio mučki da je udara.

Nakon toga joj je šakama držao zapušene nos i usta. Pojatić je zbog nanijetih tjelesnih povreda i gušenja trpela bolove i strah jakog intenziteta. Smrt je nastupila usled gušenja – stoji u optužnici protiv Sarvana, prenose Vijesti.

Svjedok u ovom potresnom slučaju Kenan M. Begić, ispričao je da je predavao u školi kada ga je na telefon pozvala sestra iz Švedske i rekla da njena prijateljica Kaja stoji ispred stana njegove ujne Durije Pojatić skoro sat vremena, ali da iko ne otvara vrata.

Kako je imao ključ od vrata Pojatićevog stana, pošao je tamo i ispred zatekao Kaju.

– Kada sam stigao ispred stana čuo sam neki tup udarac, kao da se zatvaraju vrata ili prozor – rekao je Begić.

On je dodao da je potom otvorio vrata i u stanu zatekao Sarvana.

Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

– Pitao sam ga: “Šta ćeš ti tu Emire”. Odgovorio mi je da je došao da obiđe tetku i da je u stanu već 15 minuta. Na pitanje zašto je zaključao vrata, rekao je da mu je tako tetka tražila – priča svjedok i navodi:

– Bila je zarozana staza. Primijetio sam da je na nogama imao dvije različite papuče. Zatim je skinuo papuče i obuo patike i obukao jaknu. Rekao sam da nigdje ne bježi jer će policija pomisliti da je on ubio. Na Sarvanu nisam primijetio nikakve tragove osim što je bio jako zbunjen kada me je vidio”.

Kako je svjedok naveo, tada je prišao svojoj ujni koja je ležala na boku i opipao joj puls.

– Bila je još topla, ali nije davala znake života. Kaja je pozvala Hitnu pomoć, a ja sam pozvao policiju i rekao šta sam zatekao i da je Sarvan u stanu. Kada je službenik policije svjetlom sa mobilnog telefona osvijetlionjeno lice i sklonio joj kosu, videli smo povrede i modrice po vratu – kaže on i dodaje da mu je policajac nakon toga rekao da je Sarvan vjerovatno to uradio i da ga zadrže.

– Durija je Sarvanu pomagala, brinula se za njega i davala mu novac. Svakome je bilo dosadilo koliko se ona brinula o njemu – rekao je on.

Begić je pred sudom ispričao i da mu je Sarvan tada ispričao da je ušao u stan samo minut ili dva prije njega i da je razmišljao šta da radi, kao i da je htio da pozove policiju.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Tražio odlaganje, pa izuzeće vijeća

Sutkinja je na početku glavnog pretresa pročitala nalaz vještaka, neuropsihijatra prof. dr Stanka Milića, u kojem piše da je okrivljeni sposoban da prati tok suđenja i u njemu učestvuje.

Nakon toga, okrivljeni je tražio da se suđenje odloži na duži period da bi sa braniocem pripremio odbranu jer se “zdravstveno ne osjeća baš najbolje”.

Sutkinja je kazala da je imao dovoljno vremena da se pripremi, a okrivljeni je zatim zatražio izuzeće sudskog vijeća. Vijeće je njegov predlog odbilo kao neosnovan i sračunat na odugovlačenje postupka. Okrivljeni je potom dodao da sada neće da iznosti odbranu, ali da se neće braniti ćutanjem. Potom je rekao da se nije usaglasio sa braniocem advokatom oko načina odbrane, nakon čega mu je advokat otkazao punomoćje.

Profesorka godinama imala probleme sa bratancem

Ubijena profesorka je imala i ranije problema sa bratancem. Njena prijateljica i rođak su ispričali nakon zločina da je on često dolazio kod nje i da mu je pomagala dajući mu novac. Međutim, on je navodno postao nezasit i stalno je tražio više. Zbog toga se ona ljutila i žalila se njegovim roditeljima zbog takvog ponašanja. Dvadesetak dana prije zločina intervenisala je i policija zato što je nasrtao na nju.

– Ne ostavljajte me samu sa njim – molila je tada komšije. Nije poznato zašto Sarvan nije tada uhapšen i da li je zbog toga procesuiran.

(Vijesti.me)