Politika

TEŽAK POLOŽAJ SRBA NA KOSOVU Drecun: Novi evropski izvjestilac neće dati realnu sliku stanja

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da očekuje da će novi izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Kosmet Peter Bejer o stanju ljudskih prava u južnoj pokrajini govoriti pozitivno iako su tamo Srbi građani drugog reda.

TEŽAK POLOŽAJ SRBA NA KOSOVU Drecun: Novi evropski izvjestilac neće dati realnu sliku stanja
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Drecun je ocijenio da bi se realnija slika o dešavanjima na Kosovu i Metohiji dobila da je izabran ruski kandidat Aleksej Kondratijev.

Srbi su na Kosovu i Metohiji građani ne drugog, već pedesetog reda – rekao je Drecun za RTS, istakavši da su neprihvatljivi stavovi ovog njemačkog poslanika, koji je zarobljen u sredini 20. vijeka.

Komentarišući odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ode u Zagreb na kongres Evropske narodne partije, Drecun je rekao da je ona iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti.

Drecun je dodao da očekuje negativan odnos Hrvatske i ubuduće, ocjenjujući da je to dugoročna politika, te da bi EU trebalo da reaguje.

On je podsjetio da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom i da se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusjedske odnose.

Međutim, kaže Drecun, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, a hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.

On je podsjeti da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba koji su u toj zemlji građani drugog reda.

– S druge strane, Srbija je lider u regionu i vuče taj region napred – istakao je Drecun i navodi kao primjer priču o “malom Šengenu”.