Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TEŽAK ZAHVAT U UKC prvi put urađena složena procedura odstranjenja organa male karlice i abdomena

Društvo
Autor:

Foto: UKC Banjaluka/RAS Srbija

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, po prvi put je, uz korištenje HIPEC procedure – hipertermičke intraperitonealne hemioterapije, urađeno multiorgansko odstranjenje organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta karlice.

Pacijentkinja koja je 1972. godište 10. januara je otpuštena 14. postoperativnog dana na kućno liječenje, a postoperativni tok je protekao bez ikakvih komplikacija.

– Ovaj složeni zahvat zapravo podrazumijeva dvije procedure. Prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena u abdomenu i maloj karlici. U u ovom konkretnom slučaju  urađeno je odstranjenje mokraćne bešike, jajnika i jajovoda, materice i vagine u cjelosti sa spoljašnjim ženskim genitalijama, debelog crijeva i anusa i pripadajućih limfnih žlijezda. Druga procedura podrazumijeva tretiranje trbušne i karlične šupljine zagrijanim  citostatskim rastvorom (HIPEC). Sama povišena temperatura omogućava bolji ulazak citostatika u  maligne ćelije, debljina tkiva do četiri milimetra, a istovremeno se ordinira do 25 puta veća koncentracija citostatika nego što bi bilo moguće da se ordinira intravenski – kažu u UKC.

Foto: UKC Banjaluka/RAS Srbija

Efekat ove procedure najviše se ogleda u tome što su petogodišnje preživljavanje i potpuno izlječenje povećani za tri puta i koristi se isključivo za uznapredovale jasno indikovane maligne tumore male karilice i trbušne šupljine.

– Zahvaljujući rukovodstvu UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem i načelniku Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju doc. dr Zoranu Aleksiću, ova procedura od sada će se redovno izvoditi u našoj ustanovi. Naši pacijenti neće morati da odlaze u region kako bi bili podvrgnuti ovom izuzetno skupom složenom zahvatu, a samim tim smanjiće se troškovi FZO RS, kao i troškovi porodica pacijenata – ističu u UKC.

Tim koji je učestvovao u izvođenju ove procedure bili su dr Dragan Tomić, vođa tima i specijalista opšte hirurgije, dr Nikica Andromako, asistent glavnog operatera i specijalista opšte hirurgije, dr Dušan Todić, specijalista urologije, dr Andrija Baničević, specijalista ginekolog, dr Dragan Vuković, specijalizant opšte hirurgije, dr Marija Krunić, specijalista anesteziologije, dr Siniša Mirković, specijalista anesteziologije, dr Branka Doder, specijalizant anesteziologije, dr Saša Jungić, specijalista onkologije, dr Jelena Berendika, specijalizant onkologije, Dijana Sladojević, anestetičarka, Mira Raca, glavna sestra Službe operacionih sala, Jovan Filipović, perfuzionista, te instrumentarke Mirjana Barišić, Cvijeta Dulić, Dragana Đorđević, Vera Čamber.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO