Društvo

TIGRASTI KOMARAC STIGAO U BiH Najviše ih ima uz Savu, nije isključena mogućnost pojave denga groznice

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji se smatra najinvazivnijom vrstom na svijetu, sada se širi Evropom iz svoga južnoevropskog "baznog kampa". Ima ih u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji...

Komarac
FOTO: PIXABAY/PEXELS

Usljed klimatskih promjena i najezde komaraca stope denga groznice naglo su porasle u Evropi, upozorila je ranije ovog mjeseca Evropska agencija za bolesti. Iako su ranije njihova staništa bila isključivo u Africi, Aziji i Americi, invazivna vrsta komaraca otkrivena je u 13 zemalja Evropske unije, a stručnjaci povezuju njihovo pojavljivanje s porastom denga groznice u ovom dijelu svijeta.

Najviše ih ima uz Savu

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji se smatra najinvazivnijom vrstom na svijetu, sada se širi Evropom. Ima ih u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji i Španjolskoj, navodi ECDC. Takođe, zabilježen je i u Belgiji, na Cipru, u Češkoj, Holandiji i Slovačkoj. Tigrasti komarci prisutni su i u BiH, i to najviše u području uz rijeku Savu, uz granicu s Hrvatskom. Zato ne treba iznenaditi ako se slučajevi denga groznice pojave i u ovoj zemlji.

Kod osoba zaraženih virusom dengue bolest je većinom asimptomatska (80%) ili se manifestuje blagim simptomima kao što je nedefinisana temperatura. Oko 5% oboljelih razvije teži oblik bolesti, koji u manjem broju slučajeva može ozbiljno ugroziti život.

Pročitajte još

Inkubacija iznosi od 3 do 14 dana, ali najčešće od 4 do 7 dana. Zato putnici koji se vraćaju iz endemskih područja vjerojatno nemaju denga groznicu ako su se temperatura ili drugi simptomi pojavili po isteku 14 dana od povratka. Simptomi kod djece često su slični onima kod prehlade i gastroenteritisa (povraćanje i proliv). Iako su simptomi blaži nego kod odraslih, djeca su podložnija teškim komplikacijama. Većina oboljelih od denge oporavi se bez trajnih posljedica. Stopa smrtnosti iznosi 1 – 5% bez liječenja i manje od 1% uz liječenje, međutim, stopa smrtnosti kod težih oblika bolesti znatno je veća, piše Večernji list BiH.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu