Svijet

TIHA ATMOSFERA LUKSUZA Milijarderi sagradili BANANA OSTRVO u srcu siromašne Afrike (VIDEO)

Nigerijski grad od gotovo 33 miliona ljudi Lagos definitivno razbija svaku predrasudu koju ostatak svijeta ima o Africi kao siromašnom, nerazvijenom i prljavom mjestu.

TIHA ATMOSFERA LUKSUZA Milijarderi sagradili BANANA OSTRVO u srcu siromašne Afrike (VIDEO)
Foto: Youtube/Screenshot

Grad vrvi od luksuznih automobila i građevinskih dizalica, a njihov rast zasjenio je i razvijene evropske zemlje.

U istočnom dijelu Lagosa 2000. završena je izgradnja luksuznog naselja nazvanog ostrvo Banana, koji se može uporediti s najluksuznijim kvartovima Njujorka ili Tokija raj je to za milijardere i neke od najbogatijih porodica društva koje uživaju u tihoj i mirnoj atmosferi luksuza, daleko od gradskih gužvi.

Banana ostrvo dobilo je ime po svom prepoznatljivom obliku, a čini ga 1,63 miliona kvadratnih metara pijeska. Ima vlastiti put koji ga povezuje s mrežom glavnih puteva.

Kao i u ostatku zemlje, cijene nekretnina na ostrvu Banana temelje se na vrijednosti zemljišta, koje iznose oko 1.100 dolara po kvadratu. Cijene samostojećih kuća, koje je rijetko pronaći slobodne na tržištu jer ih na ostrvu nema mnogo, prodaju se s početnom cijenom od oko 2,75 miliona dolara.

Najskuplja slobodna kuća s šest spavaćih soba i 2.600 kvadrata ima cijenu od 13 miliona dolara, dok četvorosobne kuće s prosjekom od 400 kvadrata i 1.000 kvadrata koštaju milion dolara. Daleko je više stanova i manjih kuća od samostojećih porodičnih kuća jer je zemljišta malo, a cijene su visoke.

Kako je originalno planirano, Banana ostrvo je ekskluzivna zajednica podijeljena na 553 imanja veličine od 1.000 do 4.000 kvadrata, a najviša visina kuće je tri sprata. Prvi domovi izgrađeni su na južnoj strani ostrva, kompleksi stanova nalaze se na sjevernoj strani, dok se kuće sada prostiru i centrom ostrva.

Prve kuće su izgrađene u britanskom i dubaijskom tradicionalnom stilu, vrlo su impozantne i s velikim uređenim vrtovima. Novije kuće su modernog stila, s ravnim uglovima, izdužene, jer se nalaze na užim zemljištima. Bazeni su vrlo popularni i gotovo ih svaka kuća ima, kuhinje se obavezno rade po mjeri.

I svjetske prognoze idu na ruku bogatom Banana ostrvu. Prema istraživanju svjetske trgovinske organizacije UNCTAD Afrika bi do 2014. mogla zabilježiti najveći rast direktnih stranih ulaganja na svijetu. Ona bi mogla porasti čak za 84 odsto.

(Telegraf/Express)