Magazin

Tijelo vam govori da je dosta: Postoji 10 znakova da je možda vrijeme da promijenite posao

Postoje naznake kada je možda vrijeme da promijenite posao.

ILUSTRACUIJA ZA DEPRESIJU NA POSLU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Neke od tih naznaka su vrlo jasne, a potrebno je da razmislite o svakoj od njih.

Portal CareerFoundry je izdvojio deset stvari o kojima biste trebali razmisliti, a koje ukazuju na to da biste trebali napraviti promjenu.

Tijelo vam govori da je dosta

Da li imate strah od nedjeljne večeri? Ako je to tako, onda je vjerovatno vrijeme da razmislite o tome da napustite svoj posao.

Nije slučajno da se anksioznost pojavljuje nedeljom uveče, jer tijelo govori šta će se desiti u ponedjeljak i nije sretno zbog toga.

Glavobolja, napetost u mišićima i migrena su neki od znakova da imate pogrešnu karijeru. Zbog toga obratite pažnju na to da li ste uvijek iscrpljeni, da li se teško koncentrišete i da li imate bolove u udovima.

Vaš posao utiče na vaše samopouzdanje

Ako počinjete sumnjati u sebe i posao koji radite, onda je potrebno da nešto dramatično promijenite u vašem radnom okruženju.

Pročitajte još

Nikada vam neće biti isplativo da radite nešto zbog čega se osjećate loše, bez obzira na iznos plate ili pogodnosti.

Nijedna od pogodnosti nije vrijedna ako se osjećate poniženo. To dugoročno može da utiče na vaše emotivno stanje te dovodi do toga da vam je i najmanji radni zadatak nemoguć.

Karijera bi trebala biti poticaj vašem samopouzdanju i samopoštovanju, a ne suprotno od toga.

Zbog toga obratite pažnju na to da li ste sigurni u svoje odluke, da li osjećate da se vaši prijedlozi ne prihvataju te da li imate mogućnost za karijerni rast ili napredak.

Tu ste samo zbog novca

Bitlisi su pjevali: “Novac mi ne može kupiti ljubav”. Ista stvar je kada srcem niste na poslu. Imati dovoljno novca za život je veoma važno, ali nije vrijedan posao kojim mnogo zarađujete na štetu svoje sreće.

Posao koji nadmašuje novac jeste onaj zbog kojeg osjećate da slijedite svoj poziv te koji vam donosi lično i profesionalno zadovoljstvo. Materijalne stvari ne mogu nadoknaditi mržnju prema poslu.

Zbog toga obratite pažnju na to da li radite samo zbog dobre plate, da li kupujete lijepe stvari kako bi nadoknadili nezadovoljstvo poslom te da li ste zavidni prijateljima sa slabije plaćenim poslovima, ali poslovima kojima su zadovoljni.

Sanjate o drugačijoj karijeri

Još jedan pokazatelj da je možda trenutak da promijenite posao jeste ako na trenutnom radnom mjestu vrijeme provodite sjedeći za stolom, vrteći kosu oko prsta, guglajući poslove, označavajući zanimljive kompanije te se sa čežnjom pitate kako bi bilo raditi drugi posao. Stara je izreka da odložena nada čini srce bolesnim. Poslušajte svoje srce i napravite promjene u svojoj karijeri kako biste ga učinili sretnim.

Zbog toga obratite pažnju na to koliko često na trenutnom radnom mjestu pretražujete druge poslove, koliko često čitate o životima i karijerama ljudi kojima se divite kako biste skrenuli misli sa vlastitog posla i da li mrzite objašnjavati ljudima šta je vaš posao.

Nedostaje vam energije i vječno vam je dosadno

Niko ne očekuje da će svaki dan biti fasciniran poslom. Svako od nas ima dane kada mu nedostaje energije i entuzijazma kako bi bio na nivou zadatka. Međutim, to se ne bi trebalo tako često dešavati. Može se desiti da vam se ne sviđa određeni zadatak, ali kada vam je cijeli posao/kompanija/karijera dosadan, onda je vrijeme za promjenu.

Smanjeni nivo energije takođe može biti znak da nešto nije u redu i da je potrebno promijeniti radne parametre. Zbog toga obratite pažnju na to da li se ujutro borite da ustanete iz kreveta da biste otišli na posao, da li ste umorni cijeli dan, da li vam je teško biti budan, da li ste u situaciji da ne možete doprinijeti bilo čemu i da ne možete da glumite entuzijazam.

Nadalje, obratite pažnju na to da li imate osjećaj da radno vrijeme sporo prolazi te pitajte sebe da li biste momentalno napustili posao ako biste to mogli učiniti.

Odvojili ste se od svojih strasti

Da li osjećate da ste odvojeni od prvobitnog razloga zbog kojeg ste započeli svoju karijeru? Možda kreativnost, koja vas je prvobitno privukla, više nije dio vašeg posla te više vremena provodite radeći ono što i nije toliko važno.

Vraćanje na temeljne razloge zbog kojih ste započeli karijeru može vam pomoći kada razmišljate o promjeni – da li su te vrijednosti još uvijek ono što tražite u svojoj karijeri ili su se vrijednosti promijenile kako ste stariji i imate više iskustva.

Zbog toga obratite pažnju na to da li radite ono zbog čega ste se počeli baviti time, da li osjećate da vam posao oduzima dragocjeno vrijeme za ono što vas zaista zanima te da li sami sebe ne prepoznajete zbog trenutnog posla.

Ljubomorni ste na poslove prijatelja

Osjećaj ljubomore prema poslovima, karijeri ili radnoj kulturi prijatelja ili porodice može biti ključan pokazatelj da želite raditi nešto drugo i negdje drugo.

Umjesto da odbacite ljubomoru kao lošu stvar, pokušajte analizirati zašto se osjećate tako loše. Kada razmišljate o tome, pokušajte da budete što iskreniji prema sebi, jer to može biti veoma praktičan način da tačno odredite nastavak karijernog puta.

Zbog toga obratite pažnju na to da li često govorite da divno zvuče poslovi vaših prijatelja te da li maštate o kreativnosti i fleksibilnosti koju na poslu imaju vaši prijatelji.

Postali ste apatični prema promjenama

Možda savršeno dobro funkcionišete na poslu, ali vam nedostaje želja da svom nadređenom predložite nove ideje ili potaknete promjene u vašoj kompaniji. Možda su vaši raniji prijedlozi zanemareni ili su direktno odbijeni. Možda radite za kompaniju koja bi radije da radite ono za šta ste plaćeni umjesto da predlažete poboljšanja.

U takvoj situaciji je teško ostati motivisan. Ako imate mnogo sjajnih ideja, vrijeme je da odete negdje gdje će se one prihvatiti i cijeniti. Ukoliko to znači da radite za sebe, onda učinite to.

Zbog toga obratite pažnju na to da li ste zainteresovani za kompaniju u kojoj radite, nemojte više tražiti prilike za unapređenje i čuvajte svoje dobre ideje za posao u kojem ćete zaista uživati.

Da li biste otišli da možete

Pitajte sebe da li biste odmah napustili trenutni posao da to možete učiniti, a da ostanete finansijski sigurni. Ako je odgovor potvrdan, onda morate početi raditi na tome kako to učiniti. Počnite razmišljati o tome kako izgraditi karijeru ili posao koji je u skladu s vašim strastima. Zbog toga obratite pažnju na to da novac nije jedina stvar koja vas drži u poslu i štedite za dan kada ćete moći dati otkaz.

Prijatelji vas više ne prepoznaju

Kada prijatelji ili porodica primjete značajnu razliku u vašem stavu ili ponašanju, da ste stalno pod stresom, da ste nesretni i da se žalite, to može biti znak da vam karijera ne ide dobro.

Ukoliko vama bliske osobe mogu vidjeti da vam posao uzima danak i da vas ne čini sretnim, vrijeme da počnete razmišljati o sebi kao osobi koju su poznavali i kako možete ponovo postati ta osoba. Ako to znači odustajanje od posla, odustanite od njega.

Zbog toga obratite pažnju na to da li imate vremena za porodicu i prijatelje, ako imate vremena, da li ste pod stresom, da li ste nezadovoljni te da li vam nedostaje vremena i energije za stvari koje su vas nekada činile sretnim, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije